«Η κατοχή μολότοφ είναι πλέον αδίκημα», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ενώ όπως δήλωσε «στην περίπτωση που η αυτοσχέδια βόμβα εκτοξευτεί θα υπάρχει ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια».
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε χρήση μολότοφ στην Ευρώπη», είπε ο Κώστας Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα είναι βαρύ αδίκημα η εύρεση υλικών για την κατασκευή της.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ο κ. Τσιάρας μίλησε για την «υιοθέτηση κοινής λογικής που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη».
Ο Υπουργός σημείωσε πως «αλλάξαμε ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζοντας πως «η Δικαιοσύνη υπάρχει για να προστατέψει τους πολίτες» και αναφέρθηκε σε «σωρηδόν αποφυλάκιση ανθρώπων που έκαναν βαριά εγκλήματα».
Ειδικότερα, φέρνοντας παραδείγματα αυστηροποίησης ποινών αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, η οποία μετατρέπεται σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και την ενεργή δωροδοκία, που «ήταν θέμα για το οποίο τιμωρούμασταν».
Αναφέρθηκε όμως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και στην υποχρέωση της χώρας για την επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
«Το προηγούμενο διάστημα η ΕΛΑΣ δεν μπορούσε να επέμβει για διατάραξη κοινής ησυχίας, πλέον την αναβαθμίσαμε σε πλημμέλημα», συμπλήρωσε ο Κώστας Τσιάρας.
Ερωτηθείς σχετικά με το έγκλημα της παιδεραστίας κυρίως σε συνάρτηση με τα αυξημένα κρούσματα του πρόσφατου παρελθόντος, αν και εξέφρασε τη θέση του λέγοντας πως «δεν πρέπει να νομοθετούμε με βάση του τι απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά με βάση του τι βασανίζει τον πολίτη», ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα κατατίθεται τροπολογία για την αυστηροποίηση των ποινών.
Τροπολογία, όμως, κατατίθεται και για την αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές ανθρώπων, έκανε γνωστό ο Υπουργός.
Ειδική αναφορά έγινε και στην καταστροφή ξένης περιουσίας, χαρακτηρίζοντάς την «ανοιχτή πληγή που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, το πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζεται, όπως και αυτό των συλλογικοτήτων που βρίσκονταν με άνεση υπουργεία, νοσοκομεία, πρεσβείες.
Αναφερόμενος, τέλος στις αλλαγές που φέρνει ο ποινικός κώδικας στην αλλαγή του καθεστώτος για τα κόκκινα δάνεια, είπε πως, «η μόνη δυνατότητα διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι να τα πουλήσουν οι τράπεζες στα funds» και διερωτήθηκε «αν θέλουμε να μείνουμε σε αυτό το καθεστώς ή σε ένα άλλο στο οποία να μπορούν οι τράπεζες να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια ‘πουλώντας’ τα.
«Αν θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα αυτή, δεν πρέπει να επιτρέπεται η ποινική δίωξη στον υπάλληλο της τράπεζας. Αυτή είναι συζήτηση που κάνουμε με τους θεσμούς», κατέληξε.
Πηγή: enikos.gr