Την Κυριακή στο Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντα Πρωτοψάλτη Αθανασίου Παπαναγιώτου

 

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 το πρωί με την αρχιερατική Θεία λειτουργία στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου ξεκινούν τα φετινά Πρωτοκλήτεια αφιερωμένα στον Πολιούχο Απόστολο Ανδρέα.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 19.00 στο ναό του Αγίου Ανδρέα θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση προς τιμήν του αειμνήστου Πρωτοψάλτου του ιερού ναού του Πολιούχου των Πατρών, Αθανασίου Παπαναγιώτου, ενός ιδιαίτερα καλλίφωνου ιεροψάλτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 1 χρόνο στα 86 του χρόνια μετά από ατύχημα που είχε στην συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Μπιζανίου, στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση θα ψάλλουν η χορωδία υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη Αριστείδη Μπουχάγιερ, ο οποίος τιμά το δεξιό ψαλτήρι του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου καθώς και η Χορωδία του Αιγίου. Ο εκλιπών Αθανάσιος Παπαναγιώτου αξίζει να σημειωθεί πως υπηρέτησε για 52 χρόνια ως ψάλτης στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας.

Είχε εργαστεί στην Πειραϊκή Πατραϊκή, είχε κάνει σπουδές μουσικής στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα της Πάτρας αφήνοντας ένα θαυμάσιο έργο και πάντοτε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία είχε ξεκινήσει από τον Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος, Κουλούρας Αιγίου και ακολούθησαν ο Όσιος Λουκάς Πατρών, ο Άγιος Δημήτριος Πατρών, ο Άγιος Διονύσιος Πατρών και από το 1964 ο Άγιος Ανδρέας.

Για την πολυετή του προσφορά είχε τιμηθεί από την ιερά Μητρόπολη με τον «Χρυσό Σταυρό».

Από αυτή την εκδήλωση προέρχεται και η φωτογραφία (δίπλα του ο γιος του Κώστας).

Η αμέσως επόμενη εκδήλωση των Πρωτοκλητείων θα είναι τη Δευτέρα 4/11/2019 στον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών στις 19.00 με τίτλο «Μελωδοί της Παντάνασσας».

Στη συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής που δίνεται και με αφορμή τα 160 χρόνια από τα εγκαίνια του ιστορικού αυτού ναού το 1859, θα συμμετάσχουν η τετράφωνη ανδρική χορωδία της Παντάνασσας «Γεώργιος Ν. Τριάντης» καθώς και ο χορός ψαλτικής «Κλείδα».

Διαβάστε επίσης