Την πεποίθηση ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, είναι αξιόμαχες, είναι ετοιμοπόλεμες» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Το αίσθημα υπερηφάνειας και συγκίνησης για το ηθικό των τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων που παρήλασαν, τη λεβεντιά τους αλλά και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που επέδειξαν στη παρέλαση πραγματικά διακατέχει όλο αυτό το πολύ μεγάλο πλήθος που συνέρρευσε εδώ στην παραλιακή λεωφόρο για να τους καμαρώσει’ είπε και υπογράμμισε ότι η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων γίνεται σαφής σε κάθε κατεύθυνση.
Ωστόσο υπενθύμισε ότι «αυτόν τον τόπο, τον ευλογημένο και τον πανέμορφο, τον επιβουλεύτηκαν πολλοί από τα βάθη των αιώνων» και τόνισε: «όταν ο λαός ήταν συνειδητοποιημένος, στρατευμένος, ενωμένος και αποφασισμένος, πάντα σημειώναμε ένδοξες νίκες. Όταν ήταν διασπασμένος υποφέραμε μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις". Απηύθυνε, άλλωστε, κάλεσμα προς όλους να διδαχτούμε, όπως είπε, "από το παράδειγμα των ηρώων του ‘40, να αναπτύξουμε το εθνικό φρόνημα, να στηρίξουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε κάθε επιβουλή- διαφορετική βέβαια από εκείνους τους καιρούς αλλά υπαρκτή και στις μέρες μας».
Μιλώντας για τους νεκρούς του έπους του «40» επισήμανε ότι «αγωνίστηκαν, πολέμησαν, πέθαναν, θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη σε μια εποχή κατά την οποία το εθνικό φρόνημα, η στιβαρή ηγεσία, η στρατιωτική ετοιμότητα υπερίσχυσαν και κατανίκησαν την υπεροπλία, το αριθμητικό πλεονέκτημα, την επιθετικότητα και την αλαζονεία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος».
«Επαγρυπνούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ποτέ κανένας επιβουλέας από αυτούς που θα έρθουν ή από αυτούς που υπάρχουν να μην περάσει ξανά. Δεν θα περάσει, δεν θα περάσει ποτέ» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης συνεχάρη όσους έλαβαν μέρος στην παρέλαση, την χαρακτήρισε εξαιρετική και σχολίασε ότι τονώθηκε ουσιαστικά «το ηθικό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και το φρόνημα ολόκληρου του ελληνικού Έθνους». «Η παρέλαση είναι το ελάχιστο το οποίο έχουμε να δώσουμε σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία με τις ηρωικές τους πράξεις αλλά και τις ηρωικές τους αποφάσεις. Το μεγάλο "ΟΧΙ" του 1940 στέλνει διδάγματα που εμείς ως πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αξιολογούμε και να λαμβάνουμε τις πραγματικές μας αποφάσεις μέσω αυτών των διδαγμάτων και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» είπε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι με την άριστη συνεργασία ελλαδικής και κυπριακής κυβέρνησης στέλνεται το σοβαρό μήνυμα της ενότητας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού στο λαό της Ελλάδας για την καθημερινή συμπαράσταση του στη διασφάλιση της κυριαρχίας των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και της ειρήνης στην περιοχή.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και υπογράμμισε ότι με την παρέλαση που έγινε εστάλη το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα έναντι οποιουδήποτε κινδύνου και διαθέτει γι αυτό τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις της».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός «έγραψε την ιστορία του, μια ιστορία που ήταν αγώνας ελευθερίας κατά του ναζισμού και του φασισμού κατά της καταπάτησης των πανανθρώπινων δικαιωμάτων». «Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες τις εκτελέσεις, τα καμένα χωριά, το ολοκαύτωμα. Γι αυτό και καταθέτουμε συνέχεια την πρότασή μας για τις γερμανικές επανορθώσεις» είπε και τόνισε ότι «σήμερα ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό παραμένει επίκαιρος». Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα πρέπει με μια αυτόνομη δυνατή εξωτερική πολιτική να δυναμώνει το ρόλο της και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.
«Μεγαλειώδη» χαρακτήρισε την παρέλαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Μας γέμισε αισιοδοξία, περηφάνια και αυτοπεποίθηση" ανέφερε και σημείωσε: "σήμερα τιμούμε την ένδοξη ιστορία αλλά και τους αγώνες των προγόνων μας απέναντι στο φασισμό και τον ναζισμό. Χρέος όμως όλων μας τώρα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να αισθανόμαστε το ίδιο υπερήφανοι και για το παρόν αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Για να μπορέσουμε να πάμε την Ελλάδα εκεί που ανήκει στην κορυφή, τη Μακεδονία στην κορυφή».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε, από την πλευρά του ότι «οι εθνικές γιορτές, οι παρελάσεις δεν είναι αναχρονισμός ούτε η απαξία τους είναι πρόοδος» και τόνισε ότι το έπος του 1940, το αναγνώρισε όλος ο κόσμος για δύο λόγους επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι και ενωμένοι. «Σε αυτό το δρόμο, με αυτή την πίστη πρέπει να προχωρήσουμε στους σύγχρονους αγώνες του έθνους μας, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όσα γίναν τότε, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που μας προσφέρει η δύναμη του έθνους μας» ανέφερε χαρακτηριστικα.
Πηγή: newsbeast.gr