Με τη σχεδόν απόλυτη σύγκλιση των κομμάτων στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο άρσης του αδιεξόδου σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί κοινοβουλευτική συναινετική λύση, ολοκληρώθηκε και η 8η θεματική ενότητα στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής.
Η ΝΔ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος και τη πρόβλεψη για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό σε περίπτωση που προβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, χαρακτηρίζοντας την ατελέσφορη.
Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε νέα πρόταση, με την οποία διαφώνησε η αξιωματική αντιπολίτευση, που προβλέπει ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνονται τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή, η πρώτη και η δεύτερη θα απαιτεί την έγκριση 200 βουλευτών, η τρίτη την υπερψήφιση της από 180 βουλευτές, η τέταρτη από 151, και σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες, να εκλέγεται από σχετική πλειοψηφία.
«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία θεωρώ ότι είναι η πλέον βιώσιμη και συμβατή με το συνταγματικό μας πλαίσιο», υπογράμμισε ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως είπε, «το μοντέλο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία της Βουλής έχει πλήρη αντιστοίχιση και με τις αρμοδιότητες που του παρέχει το Σύνταγμα και με την πολιτική δυναμική και εμβέλεια της πλειοψηφίας».
«Το βασικό όμως δεδομένο είναι ότι δεν θα διακόπτεται η νομιμοποιητική εξουσία μιας κυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της με την εντολή που έλαβε από το λαό», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απορρίπτει τη δική του πρόταση, που είναι όπως είπε «η ύστατη λύση» -αφού η Βουλή κατά κανόνα θα αναδεικνύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εξαίρεση θα είναι η άμεση εκλογή του από το λαό-, γιατί θέλει να καλύψει την πολιτική της απόφαση να εκλέγεται από 151 βουλευτές της πλειοψηφίας.
«Η απλή πλειοψηφία των 151 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι το τελικό καταφύγιο της ΝΔ», υπογράμμισε από τη πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και συμπλήρωσε: «Η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να κρατήσει και το μυστικό της πρότασης της. Δεν θα έπρεπε να εκτίθεται, γιατί με τη συμπεριφορά που υπέδειξε υπονομεύει όντως το πρόσωπο και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για την άσκηση των καθηκόντων του αλλά και το κύρος του θεσμού. Μην φτάνουμε σε τέτοιες ευκολίες. Δεν είναι αποτέλεσμα αυτή η λύση μιας βασανιστικής προσέγγισης. Πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους όλα τα κόμματα και να μπορέσουμε να βρούμε μια ευρύτερη συναινετική λύση».
Προβληματισμό πάντως για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτές, εξέφρασαν και βουλευτές της ΝΔ.
Ο Μανούσος Βολουδάκης τόνισε ότι το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτών, πρέπει να είναι το έσχατο όριο και να εξεταστεί στο πλαίσιο της γενικής λειτουργίας του πολιτεύματος.
Στον ίδιο προβληματισμό κινήθηκε και ο Θανάσης Πλεύρης που τόνισε: «Κανένα κόμμα στη πραγματικότητα δεν θα επιθυμούσε με σχετική πλειοψηφία, ακόμα και με 151, να εκλέγεται ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είμαστε σε μια ζυγαριά που από τη μια δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές -που είναι και το μείζον- αλλά και από την άλλη δεν θα θέλαμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι απλό κομματικό στέλεχος».
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβαρας επισήμανε ότι μόνο αν δεν επιτευχθεί μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε καταλήγει να υιοθετεί την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με πλειοψηφία.
«Η πρόταση, μας δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση αποτυχίας, να μην χρησιμοποιούμε το Σύνταγμα ως εργαλείο για πολιτικές και κομματικές στρατηγικές. Η πρόταση της ΝΔ, είναι δύσκολη μεν άσκηση, αλλά οδηγεί στο να φτάσουμε σε μία ρεαλιστική λύση που μας αποδεσμεύει και απαλλάσσει από το παρελθόν και τις δυνατότητες να χρησιμοποιείται για πρόωρη διάλυση της Βουλής. Αυτό απειλεί και τη Βουλή και τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Τζαβάρας.
«Από τη μεταπολίτευση και μετά από τις 9 εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο οι 3 έγιναν συναινετικά», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν κατέστη δυνατός ο κανόνας της συναίνεσης, για αυτό πρέπει να οδηγηθούμε σε πιο ρεαλιστικές λύσεις που θα σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας αλλά και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ρυθμιστικές εξουσίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι όμηρος της αποτυχίας των κομμάτων να αναδείξουν, από την εκάστοτε Βουλή, πρόσωπο».
«Η ΝΔ σεβόμενη το θεσμό προτείνει τη βέλτιστη λύση. Όλες οι άλλες προτάσεις παρότι έγινε προσπάθεια να αναδείξουν υπερκομματικό χαρακτήρα φτάνουν σε λύσεις άτοπες. Σε περίπτωση που οι τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, 200, 200 και 180 ψήφων αποβούν άκαρπες και δεν αναδείξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημιουργείται μέγα αδιέξοδο. Η σχετική πλειοψηφία των βουλευτών είναι η μόνη λύση» κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.