Με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή, τον καλούμενο και ως «Mr Novartis», η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ανοίγει τον κατάλογο των μαρτυρικών καταθέσεων.
Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, με αντεγκλήσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός της αιθούσης, το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα είναι ο πρώτος μάρτυρας και ο Νίκος Μανιαδάκης ο δεύτερος.
Πηγή της Ειδικής Επιτροπής αναφέρει ότι η ΝΔ προτείνει, κατ΄ αρχήν, και με την επισήμανση ότι "ο κατάλογος των μαρτύρων θα πρέπει να εμπλουτιστεί, αν κριθεί αναγκαίο", με τα κάτωθι πρόσωπα, εκ των οποίων όμως η σημερινή απόφαση αφορά τα πρώτα δύο ονόματα του καταλόγου τα οποία θα προσέλθουν στην Επιτροπή από την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου.
1. Κωνσταντίνος Φρουζής, ο «Μr Novartis» που θα κληθεί ως μάρτυρας την προσεχή Τρίτη, είναι πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas. Είναι το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Τον έχουν κατονομάσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες "Μάξιμος Σαράφης", "Αικατερίνη Κελέση" ως τον ισχυρό άνδρα της NOVARTIS Hellas, τόσο ισχυρό που το 2012 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μια θέση στην οποία παρέμεινε επί μια τριετία.
2. Νίκος Μανιαδάκης, ο καθηγητής που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση, θα καταθέσει μετά τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας "Γιάννης Αναστασίου" που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο αεροδρόμιο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη και μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για την υπόθεση NOVARTIS. Σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη, που έχει διατελέσει σύμβουλος υπουργών υγείας, έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία αλλά ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.
3. Φιλίστορας Δεστεμπασίδης είναι πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της NOVARTIS Hellas που ο Νίκος Μανιαδάκης τον είχε κατονομάσει ως προστατευόμενο μάρτυρα αλλά ο ίδιος το έχει διαψεύσει.
4. M. Mαραγγέλη ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή μέχρι το 2015 και έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απομακρύνθηκε από την εταιρεία το 2018 και κατήγγειλε, λόγω των καταθέσεων στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis. O Kωνσταντίνος Φρουζής έχει καταθέσει αγωγή κατά της κ. Μαραγγέλη ότι έχει υποκλέψει προσωπικά δεδομένα και έγγραφα και ότι έχει υπεξαιρέσει χρήματα.
5. Ν. Μανίας έχει εργαστεί στο υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης παρέχοντας τεχνικές συμβουλές για τη διαμόρφωση των τιμών. Ως μάρτυρας έχει καταθέσει επωνύμως και έχει αποκαλύψει σημαντικές πτυχές για τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων και για την περίπτωση του φαρμάκου Gilenya.
6. Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος: θα κριθεί με ποιον τρόπο θα πρέπει να εξεταστούν καθώς προστατεύονται από ιδιαίτερο πλαίσιο για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.
7. Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος: ομοίως.
8. Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέας Εφετών που έχει καταγγείλει εκβιασμούς και απειλές επειδή έθεσε στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου.
9. Γ. Τερζάκης, ως πρόεδρος της ΕΤΑΔ έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς προκειμένου να αποζημιώσει η ΕΤΑΔ τον όμιλο Μαντωνακάκη.
10. Ελένη Ράικου, παραιτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, μετά από δημοσίευμα το οποίο υπήρξε στην εφημερίδα «DOCUMENTO», καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» με παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Στην επιστολή της ανέφερε ότι έχει εντοπίσει τροφοδότη λογαριασμό 28 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία κατευθύνονταν σε επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Τον Σεπτέμβριο του 2019 όμως, η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι, έχοντας χρεωθεί το 2016 τον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση «NOVARTIS», δεχόταν πιέσεις να στείλει το φάκελο στη Βουλή, αν και δεν προέκυπταν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.
11. Μαρία Παπασπύρου, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για την οποία έχει αναφερθεί ότι γνώριζε για τον "Ρασπούτιν" και την επιρροή που ασκούσε στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.
12. Ιωάννης Αγγελής πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είχε οριστεί το 2018 αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παραιτήθηκε όμως στις αρχές του 2019, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από το FBI, στη Βιέννη, με στοιχεία για την υπόθεση NOVARTIS. Ο Ιωάννης Αγγελής έχει χαρακτηρίσει απολύτως ψευδές ότι του προσφέρθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς ενώ με αναφορά του στον 'Αρειο Πάγο, έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον έχει καταγγείλει ότι προσπαθούσε να μπλοκάρει την έρευνά της για τη Novartis.
13. Τα μέλη κλιμακίου που μετέβησαν στη Βιέννη για τη συνάντηση με στελέχη του FBI
14. Ελένη Τουλουπάκη η Εισαγγελέας Διαφθοράς που χειρίζεται την έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS. Σε βάρος της έχει κατατεθεί και εκκρεμεί αίτημα εξαίρεσης από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η Ελένη Τουλουπάκη έχει καταγγείλει ότι ο Ιωάννης Αγγελής πήρε στοιχεία από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση.
15. Χ. Ντζούρας επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς
16. Σ. Μανώλης επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς
17. Παύλος Πολάκης πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Προτάθηκε ως μάρτυρας επειδή έχει δηλώσει ότι ήταν γνωστοί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είχε προαναγγείλει διώξεις πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis.
18. Δημήτρης Τζανακόπουλος πρώην υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Προτάθηκε ως μάρτυρας για την επίσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου τον Φεβρουάριο του 2018.
20. Τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ήταν στη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή: Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ε. Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.
Αίτημα για εξαίρεση δύο μελών
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς προτείνονται ως μάρτυρες για την υπόθεση. Το αίτημά τους συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης άστοχο και προκλητικό χαρακτήρισε το αίτημα το ΚΚΕ, λέγοντας πως υποβάλλεται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου την προσεχή Τρίτη καθώς σήμερα δεν ελήφθη σχετική απόφαση.
Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν "συμπαιγνία του Κινήματος Αλλαγής και της ΝΔ" και προειδοποίησαν ότι αν ανοίξει τέτοιο ζήτημα τότε θα τεθεί αντίστοιχο για τη συμμετοχή μέλους της ΝΔ που μετέχει στις εργασίες της επιτροπής και μάλιστα με κεντρικό ρόλο, αν και έχει διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργού Υγείας που ελέγχεται, μέχρι τώρα, από τη δικαιοσύνη.
Με το αίτημα της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε εκρηκτικό κλίμα, με έντονους διαλόγους και ανταλλαγή φραστικών επιθέσεων.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι τυχόν εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει στόχο να προστατεύσει τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, όπως τον Κωνσταντίνο Φρουζή και το Νίκο Μανιαδάκη. "Είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ δεν θα αποδεχθεί το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, διαφορετικά αυτοκτονεί πολιτικά", σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.
Το ΚΚΕ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλα και ότι πρέπει να συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης που είναι η εμπορευματοποίηση στο χώρο του φαρμάκου.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν στην Ειδική Επιτροπή αιτήματα του κ. Παπαγγελόπουλου προκειμένου να διαβιβαστούν όλες οι συναφείς με την υπόθεση δικογραφίες και έγγραφα, και να καταθέσουν συγκεκριμένοι μάρτυρες. Επίσης υποβλήθηκε αίτημα κατ΄αντιπαράσταση εξέτασης του κ. Παπαγγελόπουλου με τους δύο εισαγγελείς που τον κατηγορούν και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: ΑΜΠΕ