Ο αριστερός και μακροβιότερος πρόεδρος της Βολιβίας στην ιστορία της χώρας, έχει πάρει περίπου το 45% των ψήφων, έναντι 38% του αντιπάλου του, κεντρώου Κάρλος Μέσα, με καταμετρημένο το 84% των ψήφων
Ο Μοράλες χρειαζόταν το 50% συν μια ψήφο, ή τουλάχιστον το 40% των ψήφων και διαφορά δέκα μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και έτσι θα πάει σε β’ γύρο, με τη θητεία να είναι 5ετης. Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά ο Μοράλες, από το 2006 που είναι στην εξουσία, θα αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο, κάτι που δεν είχε χρειαστεί τις προηγούμενες φορές.
Ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία αψηφώντας το όριο θητειών, αλλά και το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2016, όταν οι πολίτες τάχθηκαν εναντίον του να του δοθεί δικαίωμα να διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία. Μια δικαστική απόφαση του επέτρεψε εντέλει να συμμετάσχει. Όπως και το 2014, ο Έβο Μοράλες λέει πως θα αποσυρθεί από την πολιτική μετά τη νέα θητεία του.
Η δημοτικότητα του Μοράλες έχει μειωθεί, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές από την κυβέρνηση του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), της παράταξής του. Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που απανθράκωσαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έκταση εκατομμυρίων εκταρίων, έδωσαν πολεμοφόδια στην αντιπολίτευση και προκάλεσαν αγανάκτηση μεταξύ πολλών αυτοχθόνων, που κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι θυσίασε την «Πατσαμαμά» — τη μητέρα Γη, στη γλώσσα Κέτσουα — για να αυξηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η παραγωγή κρέατος που προορίζεται για εξαγωγή στην Κίνα.