Σε επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και τη λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα, προχωρά το υπουργείο Μεταφορών.
Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2020, να υπάρχει ένα σημαντικό δίκτυο αδειοδοτημένων υδατοδρομίων, κάτι που θα επιτρέψει στα υδροπλάνα να ανοίξουν και πάλι τα φτερά τους στην Ελλάδα, έπειτα από παλινωδίες 15 ολόκληρων χρόνων!
Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, προχώρησε στη δημοσίευση απόφασης στη «Διαύγεια» για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων.
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η επεξεργασία της δευτερογενούς νομοθεσίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση των υδατοδρομίων και η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα, όπως σχετικά προβλέπει η υφισταμένη νομοθεσία περί ανάπτυξης υδατοδρομίων.
Η Ομάδα Εργασίας έχει ως ειδικό αντικείμενο :
Την επεξεργασία, τη σύνταξη και την εισήγηση της δευτερογενούς νομοθεσίας για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων, υπό μορφή παραδοτέων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Τον διυπουργικό συντονισμό και τη συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ή άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στα θέματα ανάπτυξης των υδατοδρομίων, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την κατάρτιση του δευτερογενούς πλαισίου.
Την παροχή υποστήριξης με κάθε άλλη ενέργεια απαραίτητη για τη θέση σε εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια (π.χ. σύνταξη πρότυπων αποφάσεων αδειοδότησης, διαχείριση παραβόλων κ.λπ.).
Η ομάδα εργασίας θα συγκροτηθεί από στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων, καθώς και στην κατάρτιση δευτερογενούς νομοθεσίας, ενώ η γραμματειακή της υποστήριξή της θα γίνει από υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών του υπουργείου.
Στόχος είναι το έργο της να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από τη σύστασή της, ενώ τον ορισμό των μελών της ομάδας θα αναλάβει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Οι νέοι άξονες
Ήδη, στο υπουργείο Μεταφορών έχουν τεθεί οι πρώτοι άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν, προκειμένου ο υφιστάμενος νόμος για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων να γίνει πιο λειτουργικός και περισσότερο φιλικός απέναντι στις επενδύσεις.
Στο οποίο πλαίσιο αυτό, θα ενσωματωθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια των εταιρειών και να αρχίσουν να πετούν τα υδροπλάνα.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λειτουργία υδατοδρομίων και στις λίμνες, θα επαναφέρει τη δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να επενδύουν σε υδατοδρόμια, θα διευκολύνει την εκπαίδευση και θα δίνει το δικαίωμα να ιδρύουν υδατοδρόμια τα ξενοδοχεία που έχουν δικές τους μαρίνες, όπως και τα ιδιωτικά λιμάνια και οι ιδιωτικές μαρίνες. Επίσης, θα μειώνει τον αριθμό των ατόμων της αρμόδιας Επιτροπής Επιθεώρησης Υδατοδρομίων από 9 σε 4 άτομα, ώστε οι έλεγχοι για τις αδειοδοτήσεις να γίνονται γρηγορότερα.
Ειδικότερα, το σχέδιο που ήδη ετοιμάζεται, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:
Άδεια υδατοδρομίου (ίδρυσης ή λειτουργίας ή ίδρυσης και λειτουργίας) χορηγείται σε Δημόσιο Φορέα, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σε ενώσεις προσώπων, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χορηγείται άδεια ίδρυσης ή άδεια λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου. Για υδατοδρόμιο σε λίμνη άδεια χορηγείται αποκλειστικά με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Για χορηγούμενη άδεια σε ΠΟΤΑ, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τουριστικούς λιμένες, την απόφαση συνυπογράφει και ο Υπουργός Τουρισμού.
Η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου είναι αορίστου διάρκειας. Η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου ανανεώνεται με όμοια απόφαση, κατόπιν προσκόμισης στο Τ.Ε.Μ. της νέας σύμβασης υδατοδρομίου και επικαιροποιημένων όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων του κατόχου της άδειας λειτουργία. Η χορηγηθείσα άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου έχει διάρκεια ισχύος της άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου ίση με τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης υδατοδρομίου, και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) ετών.
Για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε υδατοδρόμια, προβλέπεται ότι η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 του ν. 3894/2010 (Α΄204). Η δημιουργία υδατοδρομίων μπορεί να υπαχθεί στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στα υδατοδόμια επιτρέπεται η πραγματοποίηση πτήσεων εσωτερικού ή και εξωτερικού. Στα υδατοδρόμια που πραγματοποιούν πτήσεις εξωτερικού, επιτρέπεται η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς και από χώρες που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν, εφόσον έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα της διενέργειας των κατά νόμο προβλεπόμενων ελέγχων. Πτήσεις από και προς χώρες που δεν έχουν κυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν, πραγματοποιούνται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα ή Λιμένα ή υδατοδρομίου.
Ο φορέας λειτουργίας υδατοδρομίου θα καθορίζει τα τιμολόγια των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτόν για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης υδροπλάνων και επιβατών. Ο σχετικός τιμοκατάλογος υπηρεσιών κοινοποιείται στο Τ.Ε.Μ., στην εποπτική αρχή τελών αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (Ρ.Α.Λ.), στη Δημόσια Αρχή Λιμένων (Δ.Α.Λ.) και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών.Για κάθε επιβάτη που αναχωρεί από υδατοδρόμιο η εταιρεία υδροπλάνων η οποία πραγματοποιεί τις πτήσεις καταβάλλει τέλος υπέρ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ίσο με το πέντε τοις εκατό (5%) του καθαρού ναύλου που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Το ίδιο ποσό καταβάλλεται για κάθε επιβάτη και στην περίπτωση ολικής ναύλωσης αεροσκάφους, ανεξάρτητα από το ποσό που έχει καταβληθεί.
Οι αδειοδοτήσεις
Έως το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση αρκετών υδατοδρομίων, τα οποία θα ανήκουν στα λιμενικά ταμεία:
Αιγαίο: 8 υδατοδρόμια σε Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό.
Ιόνιο: 8 υδατοδρόμια σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο Μεγανήσι και σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα.
Εύβοια: Σε Κύμη, Κάρυστο, Αιδηψό και Χαλκίδα.
Σποράδες: Σε Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο.
Άλλες περιοχές: Σε Λουτράκι, Πάτμο, Τήνο, Ελευσίνα, Αμφιλοχία, Σητεία, Καλαμάτα, Καμμένα Βούρλα και Βόλο.
Πηγή: newsbeast.gr