Για τη σωτηρία της ΔΕΗ, αλλά και για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε στην εκπομπή One Direct το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το έργο διάσωσης βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το ευτυχές είναι ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία, ωστόσο «είμαστε σε μια ανηφόρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι η μοναδική εισηγμένη και ταυτόχρονα ανοιχτή στον ανταγωνισμό εταιρεία, δεν αποτελεί το μονοπώλιο που αποτελούσε κάποτε, χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, καθότι έχει περιορισμούς που δεν της επιτρέπουν να κάνει προμήθειες και προσλήψεις.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αναφορικά με τη προσπάθεια σωτηρίας της ΔΕΗ, την αύξηση δηλαδή των τιμολογίων και εξήγησε πως «από ‘δω και πέρα έχει κανονιστεί ώστε να μη χρειάζεται να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στα τιμολόγια. Τα τιμολόγια θα εξελίσσονται με βάση τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας».
Παράλληλα, δήλωσε πως το τιμολόγιο για τους αγρότες δε θα αυξηθεί, ενώ το κοινωνικό τιμολόγιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει ως έχει. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η εταιρεία σταθεί ξανά στα πόδια της, «όλα αυτά τα βάρη θα πρέπει να μοιράζονται καλύτερα. Την κοινωνική πολιτική πρέπει να την ασκεί το Δημόσιο», δήλωσε σχετικά. Κλείνοντας το θέμα της ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της εταιρείας ήταν μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται τώρα η ετσαιρεία πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό!».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση αναφορικά με την καταπολέμηση της ρύπανσης από το πλαστικό, τα οποία αφορούν στην απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2018, ένα έργο αρκετά φιλόδοξο.
«Θέλουμε να έχουμε μια πράσινη ατζέντα», υπογράμμισε υ υπουργός. Υποστήριξε ακόμα πως η καταληκτική προθεσμία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης είναι ο Ιούλιος του 2020, οπότε και θα ψηφιστεί ο αντίστοιχος νόμος, ο οποίος θα έχει επιμέρους διατάξεις.
«Η προσπάθεια είναι να είμαστε στην πρωτοπορία της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε επίσης και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία υποστήριξε πως η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να κάνουν κάτι σύγχρονο και αντίστοιχο με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ενώ ο στόχος είναι «η χώρα να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ ότι προχωράει μέχρι σήμερα στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης».
Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η έναρξη λειτουργίας ηλεκτροκίνητων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός. Εν κατακλείδι, ο κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές πως «η ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης θέλουμε να είναι μια πράσινη πολιτική, γιατί όχι μόνο είναι επιταγή της ΕΕ, αλλά και της νέας γενιάς».