Χίλιες ημέρες Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ με... 13.500 ψέματα

Σχεδόν δέκα χιλιάδες tweets και πάνω από δέκα χιλιάδες ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις, σχεδόν εκατό παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και δεκάδες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, πλήθος ερευνών σε βάρος του προέδρου και ένα επίσημο αίτημα για την αποπομπή του συνθέτουν τις πρώτες χίλιες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ

Χίλιες ημέρες συμπληρώνει στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου. Χίλιες ημέρες πολιτικά σκανδαλώδεις και επεισοδιακές, με έναν επικοινωνιακά ανεξέλεγκτο πρόεδρο σε κατάσταση βαθιάς πολιτικής σύγχυσης να αποδομεί σχεδόν καθημερινά κάθε έννοια ορθότητας, αστικής ευγένειας και αξιοπιστίας. Χίλιες ημέρες που είχαν απ’ όλα: καταγγελίες για προδοσία και σεξουαλική παρενόχληση, κατάφωρα ψεύδη και αντιφατικά μηνύματα, μισές αλήθειες και υπερβολές, έρευνες σε βάρος του στενού προεδρικού περιβάλλοντος, παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών και στροφές 180 μοιρών απέναντι σε όλους και σε όλα.  

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της προεδρίας Τραμπ: στα σχεδόν 9.000 «τιτιβίσματα» του 45ου Αμερικανού προέδρου στο Twitter, στις συνολικά σχεδόν 100 παραιτήσεις, απολύσεις ή αποχωρήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και στα περίπου 13.500 ψεύδη που έχει εκστομίσει ο 73χρονος Αμερικανός ηγέτης από τις 20 Ιανουαρίου του 2017 οπότε ανέλαβε την προεδρία και μετά… με «τη σπουδαία και απαράμιλλη σοφία του».

Έως και την περασμένη Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προχωρήσει σε 13.435 ψευδείς ή αποπροσανατολιστικές δηλώσεις, κατά την εφημερίδα Washington Post, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία στον ιστοχώρο Politifact ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να ψεύδεται σε ποσοστό… 70%.   

Από παραδείγματα, άλλο τίποτα:

«Το τείχος (σ.σ. στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού) προχωράει πολύ γρήγορα. Μεγάλα τμήματά του χτίζονται κάθε ημέρα. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε έτοιμα 800 χιλιόμετρα τείχους», διαμηνύει ο Αμερικανός πρόεδρος. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το τείχος όπως το παρουσιάζει ο 73χρονος Τραμπ δεν έχει καν ξεκινήσει να χτίζεται, και όπου ήδη υπάρχει… δεν είναι «τείχος» αλλά… φράκτης.
«Μόλις λάβατε τη μεγαλύτερη αύξηση μισθού που έχετε λάβει ποτέ. Δεν είχατε λάβει καμία αύξηση εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια», είχε δηλώσει ο Τραμπ απευθυνόμενος σε κοινό Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2018. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο μισθός των στρατιωτικών στις ΗΠΑ αυξάνεται κάθε χρόνο αδιαλείπτως από το 1984 και μετά.
«Έχουμε θεσπίσει τις μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις στην ιστορία της χώρας», έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Αμερικανός πρόεδρος… με τη μόνη διαφορά ότι στην πραγματικότητα οι μειώσεις που έφερε στη φορολογία ο Τραμπ ήταν κατά πολύ μικρότερες από εκείνες που είχε για παράδειγμα φέρει ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981…   
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει 6 ή 7 ή ακόμη και 8 τρισεκατομμύρια δολάρια πολεμώντας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελικό αριθμό (6 ή 7 ή 8 τρισ.) να ποικίλει… προφανώς ανάλογα με τη διάθεση (εντυπωσιασμού) του προέδρου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το ποσό είναι αρκετά μικρότερο. Άλλοι, του ιδίου του αμερικανικού Πενταγώνου συμπεριλαμβανομένου, το υπολογίζουν σε περίπου 1,5 με 1,8 τρισ. δολ., και άλλοι (Brown University) σε περίπου 3,6 τρισ. δολ., συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στα κόστη και εκείνα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, το οποίο Αφγανιστάν όμως δεν βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.  Ο αριθμός των 7 με 8 τρισ. δολ. πάντως έχει πράγματι κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ αλλά ως… πρόβλεψη για τα λεφτά που θα έχουν ξοδέψει οι Ηνωμένες Πολιτείες έως το… 2056.   
«Να πληρώνουν όλα τα κράτη-μέλη τις εισφορές τους στον ΟΗΕ, όχι μόνο οι ΗΠΑ», διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος, ξεχνώντας ωστόσο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ χρωστούν στα Ηνωμένα Έθνη 674 εκατ. δολ. για το 2019 και 381 εκατ. δολ. από προηγούμενα χρόνια.
«Εάν έχετε κάποια ανεμογεννήτρια κοντά στην οικία σας, συγχαρητήρια… λένε πως ο θόρυβος προκαλεί καρκίνο», είχε δηλώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο του 2019. Επιστημονικά στοιχεία, όμως, που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον Ιούνιο του 2019 από το Λονδίνο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ είναι: η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία… και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.  
«Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και πολλοί άλλοι δεν χαίρονται που οι ΗΠΑ αποσύρονται (σ.σ. από τη Συρία)» διεμήνυε ο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018… χωρίς προφανώς να έχει προηγουμένως ρωτήσει τη Ρωσία, το Ιράν και τον Άσαντ… που τώρα (Οκτώβριος 2019) πανηγυρίζουν βλέποντας τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρούν…  

ethnos.g

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ