«Αδιάβαστος» και «φλύαρος» ο Τραμπ στα τηλεφωνήματα με τους ξένους ηγέτες

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον  τρόπος πραγματοποίησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους ξένους ηγέτες και το περιεχόμενο των συνομιλιών τους έρχονται στο φως στον απόηχο του «ουκρανικού» ζητήματος. 

Πρόσφατα, καταγγέλθηκε από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ  με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον περασμένο Ιούλιο, η οποία  εξελίχθηκε στην βάση μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ.

Τώρα, πηγή που έχει λάβει γνώση για την πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων του προέδρου την περίοδο που Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν ο Τζον Κέλι, μίλησε στο CNN, αποκαλύπτοντας εν ολίγοις ότι ο Τραμπ ήταν συνήθως «αδιάβαστος» και «φλύαρος» στην επικοινωνία του με τους ξένους ηγέτες. 

Ο Κέλι ήταν παρών στα τηλεφωνήματα, ενώ συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχονταν οδηγίες από στελέχη του Λευκού Οίκου, στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ο Κέλι απενεργοποιούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ώστε τα στελέχη που βρίσκονταν στον χώρο, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες στον πρόεδρο Τραμπ ή να τον συμβουλεύσουν ώστε να αποφύγει να πει κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν συχνά τόσο απροετοίμαστος για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ξένους ηγέτες, ώστε να δέχεται οδηγίες για τα τηλεφωνήματά του στην διάρκεια της εξέλιξής τους από αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου, αλλά και συμβούλους του, προκειμένου να αποφευχθούν "εκτροχιασμοί"» είπε η πηγή. 

Το CNN ανέφερε προηγούμενα, ότι καθώς οι διαρροές στην διάρκεια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στον πρόεδρο Τραμπ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου είχαν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση στελεχών και συμβούλων στην διάρκεια της πραγματοποίησης των προεδρικών τηλεφωνημάτων, μειώνοντας τον αριθμό των στελεχών, που θα μπορούσαν να ακούσουν το περιεχόμενό τους.

Έτσι, ο κύκλος των ανθρώπων που γνωρίζουν τι συζητούσε ο πρόεδρος Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, έγινε μικρότερος.

Την περίοδο αυτή, μόνο περίπου τέσσερις αξιωματούχοι ακούγανε τυπικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Τραμπ με τους ξένες ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του τομέα ευθύνης της αντίστοιχης γεωγραφικής περιοχής, στην οποία ανήκει η χώρα του ξένου ηγέτη.

Από την πρακτική αυτή, έχουν εξαιρεθεί τα ανεπίσημα τηλέφωνα που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο.

Οδηγίες από τους συμβούλους, ασυνάρτητος λόγος και «διπλωματικές συνέπειες»

Στην διάρκεια του πρώτου χρόνου της προεδρίας Τραμπ, οι ξένοι ηγέτες είχαν συχνά αιφνιδιαστεί από τα τηλεφωνήματα αυτά, αλλά και από το προσωπικό στιλ του Τραμπ.

«Ο ίδιος θα μπορούσε να ξεφύγει από το θέμα μιλώντας (ασυνήθιστα) με τους ξένους ηγέτες για την έρευνα του Μάλερ. Αυτό ήταν άχρηστο και δεν βοηθούσε καθόλου» εξήγησε η ίδια πηγή.

«Σε μερικές περιπτώσεις, ο ίδιος δεν έθετε τα γεγονότα με την σειρά που είχαν συμβεί και αναστάτωνε τους ξένους ηγέτες, [προκαλώντας σύγχυση] αναφορικά με τον ποιον μιλούσε». 

«Οι ίδιοι το καταλάβαιναν αυτό και προσαρμόζονταν, ενώ τα τηλεφωνήματα αυτά, δεν θύμιζαν σε τίποτα ένα κανονικό τηλεφώνημα μεταξύ προέδρων» περιέγραψε η ίδια πηγή.

Την πρώτη περίοδο της παρουσίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αν το τηλέφωνο γίνονταν στο Οβάλ Γραφείο, επτά ή οκτώ στελέχη και σύμβουλοι θα ήταν μαζεμένοι γύρω από το προεδρικό γραφείο ή θα το άκουγαν.

Οι οδηγίες από τους συμβούλους δίνονταν, καθώς υπήρχε μικρή πιθανότητα ο πρόεδρος Τραμπ να έχει κοιτάξει στο «προπαρασκευαστικό υλικό ενημέρωσης» πριν από το τηλεφώνημα.  «Βρισκόμασταν εκεί για να τον κατευθύνουμε σε πραγματικό χρόνο, καθώς ήταν ασυμβίβαστος στην προετοιμασία πριν από το τηλεφώνημα» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ίδια πηγή παραδέχτηκε ότι «αν ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να πει κάτι, δεν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το ακουστικό».

«Δεν υπήρχε τρόπος να τον σταματήσεις. Ωστόσο, όταν υπήρχε κάποιο κενό εξαιτίας της μετάφρασης που έπρεπε να γίνει, ο Κέλι μπορούσε να απενεργοποιήσει το ακουστικό και τα στελέχη που ήταν στον χώρο, να καθοδηγήσουν τον πρόεδρο» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια πηγή δεν άκουσαν ποτέ κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ως «προβληματική» όπως χαρακτηρίζεται το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο στην καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, υπήρξαν περιστατικά που προκαλούσαν «πολιτική ενόχληση» και ήταν «απρεπή» στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων, ενώ αυτά είχαν «διπλωματικές συνέπειες». 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης