Τραμπ και Ρουχανί έτοιμοι να παρουσιάσουν το όραμά τους για την ασφάλεια στον Κόλπο

Τα εκ διαμέτρου αντίθετα οράματά τους για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν αυτήν την εβδομάδα ΗΠΑ και Ιράν, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Αν και η Μέση Ανατολή παραμένει καζάνι που βράζει, πολύ δε περισσότερο υπό τη σκιά των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σοαυδική Αραβία, οι ηγέτες των δύο κρατούν εκφράζουν μία παράδοξη αισιοδοξία, με τον μεν Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει «ευέλικτος» και τον δε Χασάν Ρουχανί να τείνει «χείρα φιλίας και αδελφοσύνης» στους περιφερειακούς γείτονες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ρουχανί δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, για δεύτερη φορά στην κεντρική τράπεζα του Ιράν, σημειώνοντας με νόημα ότι δείχνουν την «απελπισία» των ΗΠΑ απέναντι στην αντίσταση της Τεχεράνης.

«Οι Αμερικανοί επιβαλουν κυρώσεις σε ιδρύματα τα οποία έχουν ήδη εντάξει στη μαύρη λίστα. Αυτό δείχνει την απόλυτη απελπισία των ΗΠΑ και δείχνει ότι η “μέγιστη πίεση” απέτυχε, καθώς το μεγάλο ιρανικό έθνος αντιστάθηκε», δήλωσε ο Ρουχανί.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους διεμήνυσαν διά του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι στόχος των επιπλέον στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στον Κόλπο είναι η άμυνα και και αποφυγή του πολέμου στη περιοχή. Η Τεχεράνη, σε κάθε περίπτωση, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να ενισχύσουν την ένταση στην περιοχή και δήλωσε ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση θα παρουσιάσει το περιφεριακό σχέδιο ειρήνης HOPE (Hormuz Peace Endeavour), στο οποίο θα καλέσει να συμμετάσχουν όλα τα κράτη.

Ο Τραμπ επανήλθε χθες στο ζήτημα μίας ενδεχόμενης κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Ιρανό ομόλογό του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα, σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι παραμένει «ένας πολύ ευέλικτος άνθρωπος».  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ