Εκατοντάδες νέοι εκπρόσωποι από τις πέντε ηπείρους συμμετείχαν χθες Σάββατο σε μια διάσκεψη για το κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου εξήντα ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένονται αύριο Δευτέρα για να ζαναδώσουν ζωή στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, που υπεγράφη το 2015.
Τα δύο ραντεβού για το κλίμα, του Σαββάτου και της Δευτέρας, δίνονται μετά τις μαζικές διαδηλώσεις της Παρασκευή σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Μία ακόμη παγκόσμια απεργία με το ίδιο θέμα είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή.
Οι περίπου 500 συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Σαββάτου ήταν επικεφαλής ενώσεων, φοιτητικών οργανώσεων, πολίτες- δημοσιογράφοι ή ιδρυτές πράσινων επιχειρήσεων. Φορώντας κοστούμι, παραδοσιακές στολές ή καθημερινά ρούχα όλη την ημέρα επαναλάμβαναν την ίδια έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες: δράστε γιατί εμείς απειλούμαστε περισσότερο.
«Το κλίμα και η οικολογική κρίση είναι η πολιτική κρίση της εποχής μας», υπογράμμισε ο Μπρούνο Ροντρίγκες, φοιτητής από την Αργεντινή.
«Συχνά ακούμε ότι η γενιά μας θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα των ηγετών του σήμερα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε παθητικά για το μέλλον», πρόσθεσε. «Έχει έρθει η ώρα να είμαστε ηγέτες».
«Δεν μπορείτε να σταματήσετε τους νέους», υπογράμμισε από την πλευρά της η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησε το κίνημα των Παρασκευών για το Μέλλον, με τις μαθητικές απεργίες κάθε Παρασκευή.
«Οι αποφάσεις για το μέλλον μας εξακολουθούν να λαμβάνονται σε μεγάλο μέρος χωρίς εμάς», κατήγγειλε η Μαρίνα Μελανίντις, μία εκπρόσωπος του Καναδά. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό του μέλλοντός τους, και ειλικρινά δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς μας», τόνισε.
Η πρώην πρόεδρος της Χιλής και νυν Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ συμφώνησε ότι οι νέοι θα πρέπει να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στις πολιτικές που τους αφορούν, κυρίως το κλίμα.
«Χρειαζόμαστε να εκπροσωπούνται οι νέοι άνθρωποι στα μέρη όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις», αντί απλώς να διαδηλώνουν έξω από το σύστημα, επεσήμανε.
«Μπροστά στην πίεση οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιδρούν», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και «σε μεγάλο βαθμό αυτή η αλλαγή στην πορεία οφείλεται σε εσάς», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους νέους.
Ωστόσο προειδοποίησε «εξακολουθούμε να χάνουμε στη μάχη. Η κλιματική αλλαγή τρέχει πιο γρήγορα από εμάς».
Στη διάρκεια της διάσκεψης μία νεαρή γυναίκα επέκρινε εκπρόσωπο της Microsoft κατηγορώντας την τεχνολογική εταιρεία για τις σχέσεις της με πετρελαϊκές εταιρείες.
«Σας ενδιαφέρει περισσότερο το κέρδος απ’ ό,τι εμείς;», ρώτησε υπό το θερμό χειροκρότημα των υπόλοιπων παρευρισκόμενων στην αίθουσα.
Το στέλεχος της εταιρείας απάντησε ότι «όλος ο τεχνολογικός τομέας» παλεύει με αυτούς τους δεσμούς.
Άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν ισχυρή, προσωπική δράση, όπως για παράδειγμα να δεσμευθούν να μην κάνουν παιδιά μέχρι ότου οι κυβερνήσεις των χωρών τους δράσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Σόλομον Γιέο, 24 ετών, φοιτητής νομικής από τα νησιά του Σολομώντα επεσήμανε ότι μαζί με άλλους εργάζονται για να κλείσουν τα κενά στο διεθνές δίκαιο, εν μέρει συνδέοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη με την απειλή που αυτό ενέχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ