Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε σε συνέντευξή του στο Associated Press, πως η Τουρκία έχει δείξει πως δεν επιθυμεί την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Έθεσε επίσης τους όρους της Κύπρου για να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο αυτές οι απειλές. Επίσης οι απειλές που αφορούν τον οικισμό της Αμμοχώστου. Δεν είναι δυνατόν, βλέποντας τις απειλές στη θάλασσα ή των πράξεων στη ξηρά, να δημιουργηθεί ένα κλίμα που είναι απαραίτητο για να μας οδηγήσει σε έναν δημιουργικό διάλογο και δεν νομίζω ότι κάποιος διαπραγματεύεται υπό απειλή».
Σημαντική παράμετρος είναι και ο έλεγχος που θέλει να ασκεί η Τουρκία στην τουρκοκυπριακή πλευρά.
«Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που αφορούν την Ελληνοκυπριακή κοινότητα και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα υπογραφεί από τους ηγέτες μόνη της, αλλά θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ποια είναι η ανησυχία; Ο έλεγχος με την εμμονή της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια με μόνιμη στρατιωτική παρουσία, με τον αριθμό των εποίκων, την οικονομική εξάρτηση και όλα όσα καταγράφονται με τις άτσαλες επεμβάσεις στα εσωτερικά της της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέχρι το σημείο που αγανακτούν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι αλλά και την επιβολή των αποφάσεων της Άγκυρας, καταλαβαίνετε ότι, στην ουσία, εκείνοι που θα αποφασίσουν για τη θετική ψήφο δεν θα είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Είναι ένας άλλος τρόπος ελέγχου ολόκληρου του καθεστώτος ή ολόκληρου του κράτους που ουσιαστικά θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Αυτό είναι κάτι που είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να διαγραφεί από τα συστατικά μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να ταυτιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα μιας κυρίαρχης χώρας με τις παράνομες ενέργειες μιας άλλης χώρας μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, γιατί ενδεχομένως αυτή είναι η επιδίωξη, δηλαδή "αναστέλετε εσείς το πρόγραμμα το ενεργειακό, αναστέλλουμε εμείς τις παρεμβάσεις μας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αυτό θεωρώ ότι θα εξίσωνε την νομιμότητα με την παρανομία, θα καταργούσε ή εάν θέλετε θα έθετε σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πηγή: sigmalive.com