Γαλλία: Η κόρη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλακή με αναστολή

Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε σήμερα «ερήμην» την πριγκίπισσα Χάσα Μπιν Σαλμάν σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή και επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ για συνενοχή στον ξυλοδαρμό και την παράνομη κράτηση υδραυλικού στο πολυτελές της διαμέρισμα στην λεωφόρο Φος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν το θύμα, ο αιγυπτιακής καταγωγής Ασράφ Είντ, κλήθηκε στον πέμπτο όροφο πολυτελούς συγκροτήματος διαμερισμάτων στην λεωφόρο Φος του Παρισιού για να επισκευάσει έναν νιπτήρα μπάνιου. Ο άνδρας υποστηρίζει πως τράβηξε μερικές φωτογραφίες στον χώρο επειδή του ήταν απαραίτητες για την δουλειά του.

Η 43χρονη πριγκίπισσα, όμως, εξοργίστηκε καθώς είδε τον υδραυλικό να τραβά φωτογραφίες στις οποίες απεικονιζόταν και η ίδια και ζήτησε από άνδρα της φρουράς της να κτυπήσει και να δέσει τον Αιγύπτιο. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε το θύμα, αναγκάστηκε δια της βίας να φιλήσει τα πόδια της κόρης του βασιλιά Σαλμάν ενώ ο σωματοφύλακάς της τον σημάδευε με όπλο στο κεφάλι και παρά την θέλησή του κρατήθηκε επί ώρες στο διαμέρισμα της πριγκίπισσας Χάσα. Ο Είντ υποστήριξε πως άκουσε την πριγκίπισσα να λέει στον άνδρα της ασφάλειάς της: «Σκότωσέ τον, τον σκύλο, δεν αξίζει να ζει».

Ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας, Ρανί Σαίντι, ο οποίος εκτέλεσε τις διαταγές της και καταδικάστηκε γι' αυτό σε 8 μήνες φυλακή με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, κατέθεσε στο δικαστήριο πως άκουσε την πριγκίπισσα να καλεί σε βοήθεια και είδε τον υδραυλικό να κρατά σφιχτά το τηλέφωνό του, με το οποίο είχε βγάλει νωρίτερα φωτογραφίες. Ο σωματοφύλακας παραδέχθηκε πως ακινητοποίησε τον άνδρα και δήλωσε ότι θεωρεί πως ο υδραυλικός έβγαλε φωτογραφίες της πριγκίπισσας για να τις πουλήσει στον Τύπο. Στη Σαουδική Αραβία είναι παράνομη η φωτογράφιση της πριγκίπισσας της χώρας.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης αναρωτήθηκαν γιατί το θύμα επέστρεψε στον τόπο του συμβάντος μερικές ημέρες αργότερα με έναν λογαριασμό αξίας 21.000 ευρώ! Ο Γάλλος δικηγόρος υπεράσπισης της πριγκίπισσας, Εμανουέλ Μοίν, χαρακτήρισε «φανταστικούς» τους ισχυρισμούς του θύματος και δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Η Lisa Janaszewicz, επίσης, συνήγορος της πριγκίπισσας, μετά την απόφαση του δικαστηρίου υποστήριξε πως «το πραγματικό θύμα ήταν η πριγκίπισσα» και τόνισε ότι ο Είντ με τις φωτογραφίες που τράβηξε παραβίαζε την ιδιωτική ζωή της πριγκίπισσας.

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό η πριγκίπισσα αναχώρησε για την Σαουδική Αραβία. Τον Δεκέμβριο του 2017 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της από γαλλικό δικαστήριο. Η ίδια δεν παρέστη στη δίκη αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως η αδελφή του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει πρόθυμη να εμφανιστεί στο δικαστήριο μέσω Skype. Στη χώρα της η πριγκίπισσα Χάσα είναι γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για τους αγώνες της για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Αιγύπτιος υδραυλικός, που έχει λάβει γαλλική υπηκοότητα, δήλωσε στο περιοδικό Le Point: «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Η δημοκρατία προστατεύει σωστά τους πολίτες της, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ισχυρούς. Είμαι υπερήφανος που είμαι Γάλλος».

Διαβάστε επίσης