Ο Θάνος Καρπής κάνει τον "λογαριασμό" της 25ετους θητείας του στην αυτοδιοίκηση

Με πορεία πάνω από 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο μακροβιότερος δήμαρχος της Αχαΐας και ένας από τους μακροβιότερους σε όλη την Ελλάδα, αφού έζησε από μέσα, όλη την μέχρι σήμερα πορεία του θεσμού από την γέννησή του. Λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την οριστική αποχώρησή του από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα και αποφάσισε να ιδιωτεύσει. Ο Θάνος Καρπής, πρώην δήμαρχος Ερυμάνθου, πρώην δήμαρχος Φαρρών και με θητεία προέδρου στην ΤΕΔΚ και μετά στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στο νομαρχιακό συμβούλιο Αχαΐας, μίλησε στην «ΠτΚ» και κάνει τον ...«λογαριασμό» για όσα αφήνει πίσω του.

Πως αισθάνεστε, που μετά από 25 και πλέον χρόνια, αφήνετε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρετήσατε με ζήλο;
Εχω ένα αίσθημα χαρμολύπης. Η αλήθεια είναι ότι άφησα μετά από 25 και πλέον χρόνια έναν χώρο που πραγματικά αγάπησα και εργάστηκα γι΄αυτόν. Αυτό, δεν μπορεί, παρά, να δημιουργεί κάποια αισθήματα λύπης. Δεν έχω μετανιώσει που πήρα την απόφαση να υπηρετήσω αυτό τον χώρο, διότι για να είμαι ειλικρινής, στην τοπική αυτοδιοίκηση αφιέρωσα πολλά χρόνια και ό,τι είχα να προσφέρω, το έδωσα.
Αλλά, από την άλλη, νιώθω και χαρά, γιατί βλέπω να με διαδέχονται νέοι άνθρωποι στην δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση του δήμου, με νέες ιδέες, με όρεξη για δουλειά.
Γιατί μην ξεχνάτε ότι, μαζί με την δική μου αποχώρηση, έφυγε και σχεδόν όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό του δήμου. Εφυγε μαζί μου μια ολόκληρη γενιά στελεχών.
Αρα, είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσω, γιατί και ανθρώπινα αν το δούμε, κουράζεται κάποιος μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά. Θεωρούσα ότι πλέον, έπρεπε να ανοίξει ο δρόμος σε νέους ανθρώπους. Και επειδή πολλές φορές, ο κόσμος μιλάει απαξιωτικά για πολιτικούς που κολλάνε στην καρέκλα, ήθελα με αυτή την κίνηση, να στείλω και ένα μήνυμα συνέπειας. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ανανέωση στις θέσεις ευθύνης.

Φεύγοντας λοιπόν, τι κρατάτε ως θετικό έργο και τι αφήνετε πίσω σας;
Επειδή όλα αυτά τα χρόνια, είχα μια ενεργό συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά πράγματα, που δεν περιοριζόταν μόνο στον δήμο, αλλά είχα διατελέσει παλαιότερα ως νομαρχιακός σύμβουλος, πρόεδρος της ΤΕΔΚ και της ΠΕΔ, αλλά και σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ, θέλω να πιστεύω ότι, με την γενικότερη παρουσία μου, συνέβαλλα θετικά στην εξέλιξη της αυτοδιοίκησης.
Ολα αυτά τα χρόνια, ξεκαθάρισα μέσα μου ότι η αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη. Οτι το δυσκίνητο, συγκεντρωτικό κράτος, έχει ακόμα νησίδες αντίστασης, που θέτουν εμπόδια ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκέντρωσης. Η αυτοδιοίκηση, εδώ που έφτασε, το πέτυχε κάνοντας σταθερά βήματα, κερδίζοντας μικρές ή μεγαλύτερες μάχες, με συλλιγικές και ατομικές προσπάθειες.
Οσον αφορά στο έργο του Δήμου Ερυμάνθου, θεωρώ ότι έχω συνδεθεί με την δημιουργία του φράγματος Πείρου - Παραπείρου. Η ιστορία του έργου, ξεκινά σαν όραμα από τον Γεώργιο Παπανδρέου και την προμελέτη που έγινε από τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν ήταν διοικητής του ΚΕΠΕ, την οποία έχω ακόμα και σήμερα στο αρχείο μου.
Οταν ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος -το ΄90 νομίζω- πήρα μια πρωτοβουλία και συνέταξα μια επιστολή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, που του θύμιζα ότι, αυτό το όραμα ήταν απαίτηση της Αχαΐας. Υπογράψαμε την επιστολή, εγώ, ο Τάκης Αντωνόπουλος και άλλοι 58 αν θυμάμαι καλά, πρόεδροι κοινοτήτων. Την πήρε ο Λιβάνης και την παρέδωσε στον Ανδρέα Παπανδρέου, και προώθησε την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής.
Το φράγμα θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά έργα της περιοχής μας, διότι αν γίνουν σωστές ενέργειες, θα την αναβαθμίσει. Και δεν μιλάω μόνο για το θέμα της ύδρευσης, αλλά και για την τουριστική προοπτική του, σύμφωνα με την πρότασή μας, που υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προώθησε την σχετική μελέτη.

Ο μισός δημόσιος βίος σας, ήταν στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Ο άλλος μισός ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα τι είστε, ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;
Πάντα ήμουν και θα είμαι ΠΑΣΟΚ.
Σας προβληματίζει η πορεία του;
Αν έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένος, θα ήταν ψέμα. Είμαι λυπημένος, πικραμένος και προβηματισμένος από τις εξελίξεις. Από εκεί κι έπειτα, πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, γιατί το ΠΑΣΟΚ φθίνει και μοιραία κάποια στιγμή, θα οδηγηθεί τελείως στο περιθώριο. Και δεν το αξίζει.

Ο Θάνος Καρπής, τι κάνει σήμερα; Μετά το full time ωράριο ενός δημάρχου, πώς περνάτε σήμερα τη μέρα σας;
Το ίδιο με ρώτησαν πολλοί παλιοί συνεργάτες. Δεν ξέρω ειλικρινά τι να απαντήσω. Πραγματικά, όταν παρέδωσα στον νέο δήμαρχο, δεν είχα κάτι να κάνω, γιατί είμαι και συνταξιούχος. Είναι αλήθεια, ότι αυτές τις πρώτες ημέρες, δεν κάνω κάτι, ούτε έχω κάτι στο μυαλό μου. Προς το παρόν και στο άμεσο μέλλον, σκοπεύω να ξεκουραστώ και να βάλω το εαυτό μου σε ανασυγκρότηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, παραμένω ενεργός πολίτης, όπως ήμουν από παιδί, όχι με την έννοια που μπορεί να υποκρύπτει κάποια πιθανότητα επιστροφής στα δημοτικά πράγματα. Οχι, το ξεκαθαρίζω. Ενεργός πολίτης που τον ενδιαφέρουν τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά θέματα. Αυτά θα τα παρακολουθώ, ενδεχομένως να λέω και την άποψή μου δημόσια. Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, αυτά σκέφτομαι.

Είναι κάτι που θα θέλατε να πετύχετε, στην θητεία σας και δεν προλάβατε;
Ο Δήμος Ερυμάνθου είναι ένας 100% καλλικρατικός δήμος. Δηλαδή, προέκυψε μέσα από τις συγχωνεύσεις άλλων δήμων. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπήρχε ένας ισχυρός αστικός πυρήνας γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε ο σημερινός δήμος, όπως έγινε με την υπόλοιπη Αχαΐα. Και εδώ πολλές φορές παρεξηγήθηκα, ή ακόμα και κατηγορήθηκα, ότι δηλαδή, έδωσα προτεραιότητα στη Χαλανδρίτσα.
Δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτό, ποιος ήταν ο στόχος μου. Ηθελα ακριβώς, να φτιάξω αυτή την ταυτότητα που έλειπε από τον δήμο μας. Να φτιάξω έναν οικισμό που δεν θα είναι τυπικά η έδρα του δήμου, αλλά και το πρόσωπό του. Η πύλη και η βιτρίνα του, το σημείο αναφοράς, όπως γίνεται με την Πάτρα, με το Αίγιο, με τα Καλάβρυτα και με την Κάτω Αχαΐα. Αυτό προσπάθησα να το κάνω με διάφορες παρεμβάσεις, όπως με την ανάπλαση του παλιού οικισμού και με την έκθεση της Χαλανδρίτσας.

Η έκθεση που μόλις αναφέρατε, πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες. Τι μέλλον μπορεί να έχει αυτός ο θεσμός;
Η έκθεση βγάζει τη Χαλανδρίτσα και τον Δήμο Ερυμάνθου προς τα έξω, αλλά δεν θα πρέπει να μείνει μόνο σε αυτό το τετραήμερο εκδηλώσεων. Ο θεσμός, μέσα και από την δεύτερη φάση της ανάπλασης του παλιού οικισμού της Χαλανδρίτσας που προωθείται, προσφέρεται για παράλληλες εκδηλώσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υποδομές υπάρχουν, εμπειρία υπάρχει, αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας οργανισμός, που θα αναλάβει να «τρέξει» τη διοργάνωση σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Ποιες άλλες παρεμβάσεις θεωρείτε ότι αφήνετε πίσω σας, ως παρακαταθήκη;
Φυσικά την Αγροτική Εκθεση της Χαλανδρίτσας που με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος. Το νέο σχολικό συγκρότημα της Ερυμάνθειας, τα δημοτικά σφαγεία με βιολογικό καθαρισμό, τα σχέδια για την ανάδειξη του Καλεντζίου, ως εν δυνάμει πόλο τουριστικής ανάπτυξης μαζί με τις περιοχές Μίχα, Τσαπουρνιά και Λακκώματα, το δίκτυο αποχέτευσης που φτιάξαμε κατά 100% στο Ισωμα και κατά 50% σε Φαρρές και Βασιλικό, είναι μερικά κομβικά έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και πολλά άλλα ακόμα. Αφήνω στη νέα δημοτική Αρχή εξασφαλισμένες πιστώσεις 20 εκ. ευρώ από προγράμματα (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, Πράσινο Ταμείο, κ.ά.) για την εκτέλεση νέων έργων, έτοιμων για δημοπράτιση. Επίσης, έργα ύψους 10 εκ. ευρώ θα εκτελεστούν από την Περιφέρεια μετά από ενέργειες του δήμου.

Στον νέο δήμαρχο, Θεόδωρο Μπαρή, τι θα συμβουλεύατε;
Ο Θεόδωρος Μπαρής έχει εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και γνωρίζει πολλά πράγματα για τον δήμο. Εχω την αίσθηση, ότι διαθέτει αντίληψη, γνωρίζει πού πρέπει να πάει και ποιο δρόμο να ακολουθήσει ο δήμος. Πιστεύω ότι θα τα πάει καλά. Εχω δηλώσει και αυτό κάνω και τώρα, ότι θα τον βοηθήσω σε ό,τι θελήσει στην πορεία του. Από εκεί κι έπειτα, πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί από όλες τις πλευρές, ένα κλίμα συναίνεσης, γιατί ο δήμος μας, δεν έχει την «πολυτέλεια» άλλων δήμων, να μπαίνουν δηλαδή, θέματα κομματικών, τοπικών ή και προσωπικών αντιπαραθέσεων. Η αντιπολίτευση έχει τον θεσμικό της ρόλο, όμως ο δήμος πρέπει να είναι ενωμένος στις διεκδικήσεις και στις πρωτοβουλίες προς φορείς. Χρειάζεται ενότητα και συνεργασία για να μπορέσουμε να πάμε πιο μπροστά.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ