Ιατροδικαστική για δύτες στην Κάρπαθο: Τους κυρίευσε πανικός όταν τελείωσε το οξυγόνο

Τραγικό θάνατο βρήκαν πριν από λίγες ημέρες δύο δύτες στην Κάρπαθο, 30 και 65 ετών, που αγνοούνταν μετά την κατάδυσή τους από σπηλιά βάθους 45 μέτρων.

Οι σοροί των δύο δυτών μεταφέρθηκαν την Τρίτη στη Ρόδο προκειμένου να εξεταστούν από ιατροδικαστή. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του Star, η αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός.

Όπως όλα δείχνουν, τους κυρίευσε ο πανικός όταν κατάλαβαν ότι τους τελείωσε το οξυγόνο στις μπουκάλες που είχαν μαζί τους. Ο ιατροδικαστής δεν βρήκε κακώσεις στο σώμα τους.

 

Οι δύο δύτες εντοπίστηκαν νεκροί σε βάθος 50 μέτρων, μπροστά από το άνοιγμα μιας σπηλιάς. Το σημείο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο και δυσπρόσιτο από έμπειρους δύτες και όπως όλα δείχνουν, δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Είχαν κακή ορατότητα λόγω της θολούρας με αποτέλεσμα, από τα τρία άτομα που καταδύθηκαν, μόνο ένας κατάφερε να σωθεί.

Το παιχνίδι της μοίρας για τον έναν δύτη

Ο ένας από τους δύο Τσέχους σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι δύο Τσέχοι ήταν αυτοί που είχαν μπει στο υποθαλάσσιο σπήλαιο στην Κάρπαθο και ο 35χρονος Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο. Όμως, τελικά, ο ένας Τσέχος, αυτός που διασώθηκε, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε από τους δύτες. Ήταν μια κίνηση που τελικά του έσωσε τη ζωή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διασωθείς, η ορατότητα στο σπήλαιο ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει την ποσότητα οξυγόνου που έπρεπε να έχουν μαζί τους. Όταν ο Τσέχος ένιωσε ότι το οξυγόνο στις φιάλες τους θα τελειώσει σύντομα, προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο, αλλά δεν μπορούσε να τους βρει. Έτσι βγήκε στην επιφάνεια για να ειδοποιήσει τις Αρχές.

Διαβάστε επίσης