"Το Πάτρα-Πύργος και το θέλουμε και θα το υλοποιήσουμε" - Δεσμεύσεις για τον οδικό άξονα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ο Υπουργός Υποδομών

«H παρούσα κυβέρνηση και επιθυμεί το έργο και θα εντοπίσει τον τρόπο για να το υλοποιήσει». Αυτό απάντησε ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, σε δύο ερωτήσεις που έγιναν από τους βουλευτές Μαρία Αθανασίου και Μιχάλη Κατρίνη, σχετικά με την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.

Στην απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, την οποία υπογράφει ο κ.Καραμανλής, αναφέρεται πως, έτσι όπως επανασχεδιάστηκε από την απελθούσα κυβέρνηση το Πάτρα-Πύργος, ήταν καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία.

Επισημαίνει δε πως «όλα τα αδιέξοδα τα οποία έχουν εμφανιστεί, είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων ενεργειών της περιόδου 2015-2019, όπως η ακύρωση του διαγωνισμού του 2014, η απόφαση για σαλαμοποίηση του έργου σε 8 τμήματα, η μη έγκαιρη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι δεδομένο πως με τον υπάρχων σχεδιασμό, το έργο δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.23. Αυτό, θα επιφέρει τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο με όλες τις απαιτούμενες δαπάνες από εκεί και έπειτα. Επίσης αν η ολοκλήρωση του έργου ξεπερνούσε την 31η Δεκεμβρίου του 2025, το Δημόσιο κινδύνευε να επιστρέψει όλους του Ευρωπαϊκούς πόρους που θα είχε λάβει για το έργο αυτό.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ»

Σε αυτό το σημείο, ο κ.Καραμανλής τονίζει πως «η παρούσα κυβέρνηση και επιθυμεί το έργο και θα εντοπίσει τον τρόπο να το υλοποιήσει. Χρειάζεται λίγο χρόνο, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση που θα εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει πραγματικότητα, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με το χαμηλότερο κόστος».

Κλείνοντας ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ αναφέρει πως σε αντίθεση με την απελθούσα κυβέρνηση, πρώτα θα συννενοηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά θα προβεί στις όποιες ανακοινώσεις.

ΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Να θυμίσουμε πως το έργο που «έσπασε» σε 8 εργολαβίες, ξεκίνησε το 2015 διαγωνισμούς που κράτησαν μέχρι τις αρχές του 2018. Πέντε από αυτές τις εργολαβίες υπεγράφησαν, δύο είναι με τον εργολάβο υπό έκπτωση και άλλη μία βρίσκεται στο ΣτΕ.

Πηγή - ypodomes.gr

Διαβάστε επίσης