Τετάρτη, 1 Ιαν 2025

Μήπως δεν κλείνετε ποτέ το κλιματιστικό σας; – Δείτε πως να περιορίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις

Η χρήση των κλιματιστικών έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα για την υγεία, ενώ για τα τελευταία, θα πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να τα περιορίσουμε. Τι να κάνετε, λοιπόν, όταν δεν κλείνετε ποτέ το κλιματιστικό σας!

Όχι και πολλά χρόνια πριν, ο κλιματισμός ήταν μια πολυτέλεια, που απολάμβαναν μόνο λίγοι προνομιούχοι. Τώρα, όμως, το κλιματιστικό αποτελεί κανόνα σχεδόν για όλα τα σπίτια, καταστήματα, γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς, όμως, όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ελαττωματική συντήρησή του, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία μας ή ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως είναι η γνωστή πλέον, “νόσος των λεγεωνάριων”.

Κλιματιστικό: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας από την χρήση του

Η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στα προβλήματα που μας προκαλεί η ζέστη, στην πνευματική και σωματική μας δραστηριότητα.
Βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε ψυχολογικά άνετα στην εργασία μας, αλλά και στις δραστηριότητες που κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας.
Βελτιώνει την απόδοση μας στο επάγγελμά μας, αλλά και στις οικιακές εργασίες...
 ...κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να καταφέρνουμε να ολοκληρώνουμε περισσότερη σωματική και πνευματική δραστηριότητα.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν την παρουσία εντόμων και παρασίτων στη ζωή μας.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν λιγότερη εφίδρωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
Ένα καλοσυντηρημένο σύστημα κλιματισμού βοηθά να αποφεύγουμε τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων, όπως είναι η γύρη, ή η κάπνα των τελευταίων ημερών από τις φωτιές, που προκαλούν προβλήματα υγείας σε πολλούς ανθρώπους.
Εάν διαθέτουμε καλή εγκατάσταση κλιματισμού, ανανεώνεται και βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε.

Οι κίνδυνοι για την υγεία μας από την χρήση του κλιματιστικού

Οι πολλές και απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία (όταν μπαίνουμε και βγαίνουμε σε χώρους με κλιματισμό) επηρεάζουν - μπορεί και σοβαρά - κάποιες φορές, το αναπνευστικό μας σύστημα.
Τα aircondition προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα και τους βλεννογόνους μας.
Προκαλούν επιπλέον θόρυβο στο περιβάλλον μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ηχορύπανση.
Η κυκλοφορία του αέρα των κλιματιστικών σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Η αιωρούμενη σκόνη και οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Ο κλιματισμός αυξάνει σε σημαντικό βαθμό προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια ρινίτιδα και η φαρυγγίτιδα, ερεθισμούς του λαιμού και βραχνάδα.
Ο κλιματισμός μπορεί επιδεινώσει προϋπάρχουσες ασθένειες των ματιών, όπως είναι η επιπεφυκίτιδα και η βλεφαρίτιδα και να προκαλέσει προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Τί να κάνετε ...

Οι κλιματιζόμενοι χώροι πρέπει να αερίζονται τακτικά.
Η καλή - και σε τακτικά διαστήματα - συντήρηση των κλιματιστικών είναι απαραίτητη, τόσο στις μεμονωμένες οικιακές μονάδες, όσο και στις μεγαλύτερες κεντρικές μονάδες επαγγελματικών χώρων και εγκαταστάσεων.
Διατηρείτε την θερμοκρασία του δωματίου που κλιματίζεται, πάντα μεταξύ 21º και 25º C.
Προσπαθήστε να διατηρήσει μια μέση υγρασία, μεταξύ 60 και 70%.

Και κάτι ακόμα:

Ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι, να έχετε πάντα μαζί σας μια ελαφριά ζακέτα ή ένα σάλι, ώστε αν βρεθείτε ξαφνικά σε έναν χώρο ή αυτοκίνητο, όπου το κλιματιστικό είναι στο τέρμα, να μπορείτε να προστατέψετε τον οργανισμό σας από την ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ