Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο "Νίκος Αναστασιάδης" που λειτουργεί στη Λεμεσό
Η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση, OCCRP, (Organized Crime and Corruption Reporting Project), με έρευνα που δημοσίευσε εμπλέκει ευθέως τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο, σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για λογαριασμό Ρώσων ολιγαρχών, φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν. O OCCRP είναι ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής που εξειδικεύεται σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εκλογή του στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2013, εργάστηκε συστηματικά για την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν επικρίσεις για τον ρόλο της, ως κέντρου ξεπλύματος μαύρου χρήματος, λόγω των χαλαρών οικονομικών ελέγχων. Όμως αρκετά χρόνια πριν την εκλογή του το 2013, το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του και το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος, κανόνιζε συμφωνίες με έναν φίλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, εμπλεκόμενο στο περιβόητο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι, με ένα δίκτυο εταιριών που εμπλέκονται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από το δικηγορικό γραφείο, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως οι δύο κόρες του παραμένουν συνέταιροι στο δικηγορικό γραφείο "Νίκος Αναστασιάδης" που λειτουργεί στη Λεμεσό.
Σύμφωνα με τα αρχεία της ανενεργής λιθουανικής τράπεζας «Ukio Bankas» τα οποία κατέχει και ανέλυσε ο OCCRP, το IRPI (της Ιταλίας) και το «Global Witness», αποκαλύπτεται πως το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη εκτελούσε πολύπλοκες συμφωνίες που μετάφεραν ρωσικό χρήμα από και σε εταιρείες – βιτρίνες που είχαν είτε δημιουργηθεί είτε συσχετιζόντουσαν με το δικηγορικό γραφείο.
Δύο από αυτές τις εταιρείες βιτρίνες, οι Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd., φαίνονται να είναι βαθιά διαπλεκόμενες με το ‘Πλυντήριο της Τρόικας’ (σ.σ Το σκάνδαλο «Troika Laundromat» αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ρωσίας, την Troika Dialog, η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με δύο άλλες ρωσικές κρατικές τράπεζες. Πρόκειται για ένα δίκτυο εταιρειών -βιτρινών που λειτουργούσε από το 2006 ως το 2013 και έκανε διακίνηση τουλάχιστον 4.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του να φοροδιαφεύγουν, να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία και να ξεπλένουν χρήμα.
Η Batherm και Matias τροφοδότησαν το σύστημα με 323 εκατ. δολάρια για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι άγνωστοι.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν υπονοούν πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Αλεξάντερ Αμπραμόφ, κρυβόταν πίσω και από τις δύο εταιρείες και μάλιστα τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει τεράστια ρωσική επιχείρηση ενέργειας σε απίστευτα προνομιακή τιμή. Στην συνέχεια ο Αμπραμόφ, απέκτησε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε έτσι πολίτης της ΕΕ, με την βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Αναστασιάδη.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν, πάντως δεν περιέχουν απτές αποδείξεις πως το δικηγορικό γραφείο ή οι υπάλληλοι του παραβίασαν κάποιο νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Οι συνδιαλλαγές ωστόσο, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την σχέση της νομικής εταιρείας Αναστασιάδη και τους συνεργάτες της, με ρωσικά οικονομικά δίκτυα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. "Επιπλέον, ενισχύουν μακροχρόνιες υποψίες πως τέτοιου είδους σχέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Κύπρου". Η ΜΚΟ πριν την δημοσίευση είχαν ζητήσει τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε.