Οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης απειλούν τη Σαουδική Αραβία

«Είτε διώχνετε το ισλαμιστικό κόμμα Αλ-Ισλάχ από την κυβέρνηση της Υεμένης, είτε χάνετε τον πόλεμο» διαμηνύουν στο Ριάντ 

Οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης δεσμεύτηκαν σήμερα να κρατήσουν τον έλεγχο του Άντεν, διαμηνύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει ένα ρήγμα στον σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, είναι η αποχώρηση του ισλαμιστικού κόμματος που συμμετέχει στην υεμενίτικη κυβέρνση, καθώς και πολιτικών του βορρά από θέσεις εξουσίας στον νότο.

Οι αυτονομιστές, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – βασικού μέλους του συνασπισμού του Ριάντ – ουσιαστικά πήρε τον έλεγχο του Άντεν, την προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης υεμενίτικης κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο, καταλαμβάνοντας στρατιωτικές βάσεις της κυβέρνησης.

Οι μάχες ανάμεσα στους αυτονομιστές μαχητές και στρατιώτες της κυβέρνησης της Υεμένης, οι οποίες ξέσπασαν την Τετάρτη στην νότια πόλη λιμάνι, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους ενώ 260 έχουν τραυματισθεί, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.

Η υεμενίτικη κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, πιο αποδυναμωμένη από ποτέ μετά από την απώλεια ελέγχου του Άντεν, χαρακτήρισε πραξικόπημα την κίνηση του του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου που συμμετέχουν οι αυτονομιστές.

Η κρίση αποκάλυψε ένα ρήγμα μεταξύ των συμμάχων - στην μάχη εναντίων των σιιτών ανταρτών Χούθι - Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ, καθώς το Άμπου Ντάμπι θέτει σε προτεραιότητα τα εθνικά του συμφέροντα εις βάρος της στρατιωτικής συμμαχίας, αφήνοντας το Ριάντ να αντιμετωπίσει τον χαοτικό πόλεμο στην χώρα της αραβικής χερσονήσου.

«Να παραδώσουμε τον έλεγχο του Άντεν δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Σάλεχ Αλντούντ εκπρόσωπος του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου στο Reuters.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, όλοι οι παράγοντες του ισλαμιστικού κόμματος Αλ-Ισλάχ – ραχοκοκαλιά της υεμενίτικης κυβέρνησης του Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, που τα ΗΑΕ θεωρούν παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – θα πρέπει να απομακρυνθούν από θέσεις επιρροής, μαζί με πολιτικούς του βορρά.

Αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Αλ-Ισλάχ ότι σκότωσε έναν διοικητή της δύναμης «Ζώνη Ασφαλείας» που υποστηρίζει την υπόθεσή τους.

Διαβάστε επίσης