Το φεστιβάλ Βενετίας τιμά τον Κώστα Γαβρά -Παγκόσμια πρώτη για την ταινία με θέμα την «περήφανη διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη

Με το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory 2019 θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας (28/8-7/9), όπου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού προγράμματος, η νέα του ταινία «Ενήλικες στο δωμάτιο».

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο της φετινής διοργάνωσης θα απονεμηθεί στον Κώστα Γαβρά σε ειδική τελετή στις 31 Αυγούστου στη Sala Grande του Λίντο της Βενετίας, πριν την πρεμιέρα της ταινίας του, η οποία εμπνέεται από το βιβλίο «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη.

To Φεστιβάλ Βενετίας θα ανοίξει τις πύλες του στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η ταινία του Κώστα Γαβρά αναμένεται στους κινηματογράφους στις 29 Σεπτέμβρη.

«Ο Κώστας Γαβράς μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα»
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ανακοινώνοντας την τιμητική βράβευση του Κώστα Γαβρά μίλησε για ένα σκηνοθέτη από τους μεγάλους της εποχής μας και εξήρε την ικανότητά του να μετατρέπει την πολιτική σε συναρπαστικό θέαμα. «Εχει ειπωθεί ότι "αν έχουμε αποκοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν"» σημειώνει ο Μπαρμπέρα για τον Ελληνα σκηνοθέτη.

Οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ως Αλέξης Τσίπρας και Χρήστος Λούλης, ως Γιάνης Βαρουφάκης στα γυρίσματα της ταινίας
Διαβάστε αναλυτικά δήλωση του διευθυντή του Φεστιβάλ Βενετίας για τον Κώστα Γαβρά:
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητα του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών.

Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές. Γεγονός που όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, με την οποία πάντα τον συνέδεαν -συχνά με μειωτικό τρόπο- αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να στοχάζεται και να διερωτάται, προκαλώντας βαθιά συναισθήματα.

Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι "αν έχουμε αποκοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν"».

Ενήλικες στο δωμάτιο, η ταινία που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη
Ο Κώστας Γαβράς επέλεξε το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτή και επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη για να απαθανατίσει στη μεγάλη οθόνη όσα διαδραματίστηκαν το 2015 στην περιβόητη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές.

«Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή» έγραφε ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς για την ταινία καθώς ξεκινούσαν τα γυρίσματα την περασμένη άνοιξη.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα και ο Χρήστος Λούλης τον Γιάνη Βαρουφάκη στην ταινία του Κώστα Γαβρά. Στις φωτογραφίες του NDP το περασμένο Μάιο φαίνονται οι δύο ηθοποιοί να βρίσκονται μέσα σε πολυτελές αυτοκίνητο ή να περπατούν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και ο Χρήστος Λούλης στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά
Αλέξανδρος Μπουρδούμης για την συμμετοχή του στην ταινία του Κώστα Γαβρά
«Είμαστε όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε μια ταινία του κ. Γαβρά. Θεωρώ και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σε αυτή την πολύ μεγάλη παραγωγή», έλεγε από την πλευρά ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης πριν από μερικούς μήνες, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ολα είναι δύσκολα, όλα είναι εύκολα. Θα το δούμε όταν με το καλό τελειώσουν τα γυρίσματα, γίνει το μοντάζ της ταινίας και θα δούμε όλοι μαζί το αποτέλεσμα» συνέχιζε τότε.