Η μειωμένη όρεξη ΔΕΝ είναι «καλό» επειδή χάνουμε κιλά: Ποιες οι πιθανές σοβαρές αιτίες

Η μειωμένη όρεξη είναι η κατάσταση κατά την οποία η επιθυμία ενός ατόμου για να φάει είναι πολύ μειωμένη ή και μηδενική.

Ο ιατρικός όρος για την μειωμένη όρεξη ή την απώλεια της όρεξης είναι ανορεξία.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορεί να μειώσουν την όρεξη ενός ατόμου. Αν η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη, η όρεξη θα επιστρέψει αφότου το υποκείμενο πρόβλημα έχει θεραπευτεί.

Η απώλεια της όρεξης προκαλεί (προφανώς) απώλεια βάρους, κάτι που είναι επιθυμητό από τους περισσότερους ανθρώπους, αφού προσπαθούν να αδυνατίσουν. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες πολύ σοβαρές υποκείμενες αιτίες για αυτή την περίπτωση απώλειας βάρους.

Αιτίες

Μειωμένη όρεξη παρατηρείται σχεδόν πάντα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, κάτι που είναι φυσικό και δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, συναισθήματα όπως θλίψη, ή κατάθλιψη, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρεξης.

Ο καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει μειωμένη όρεξη. Μπορεί να χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια. Οι καρκίνοι που μπορεί να σας κάνει να χάσετε την όρεξή σας περιλαμβάνουν:

Καρκίνο του παχέος εντέρου
Καρκίνο ωοθηκών
Καρκίνο του στομάχου
Καρκίνο στο πάγκρεας

Άλλες αιτίες της μειωμένης όρεξης περιλαμβάνουν:

Χρόνια ηπατική νόσο
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Άνοια
Συγκοπή
Ηπατίτιδα
HIV
Υποθυρεοειδισμό
Εγκυμοσύνη (πρώτο τρίμηνο)

Χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των φαρμάκων χημειοθεραπείας, της κωδεΐνης και της μορφίνης

Κατ' οίκον φροντίδα

Οι άνθρωποι με καρκίνο ή με κάποια χρόνια ασθένεια πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση πρωτεϊνών και θερμίδων στη διατροφή τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας τροφών, θρεπτικών σνακ, ή πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση ροφημάτων πρωτεΐνης μπορεί να αποδειχτεί επίσης μια καλή λύση.

Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να προσπαθούν να παρέχουν τα αγαπημένα τρόφιμα του πάσχοντος, για να τον βοηθήσουν να αυξήσει την όρεξή του.

Κρατήστε ένα αρχείο με το τι τρώτε και πίνετε για 24 ώρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε χάσει πολύ βάρος χωρίς προσπάθεια.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που η μειωμένη όρεξη εμφανίζεται μαζί με συμπτώματα κατάθλιψης, ή κατάχρηση αλκοόλ, ή κάποια άλλη διατροφική διαταραχή.

Για την απώλεια της όρεξης που προκαλείται από τη λήψη φαρμάκων, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της δοσολογίας, ή του φαρμάκου. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Πηγή: https://www.nlm.nih.gov

Διαβάστε επίσης