Την τακτική της βήμα- βήμα προσέγγισης και των χαμηλών τόνων, ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι οι ξένοι τεχνοκράτες είναι ιδιαιτέρως «ευαίσθητοι» ή και ευερέθιστοι όταν ακούνε και διαβάζουν για ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων, χωρίς να έχουν πάρει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραμμή επικοινωνίας με τους Θεσμούς παραμένει διαρκώς ανοικτή, έτσι ώστε η άλλη πλευρά να ενημερώνεται επαρκώς για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προετοιμάζουν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, συνδυάζοντας διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα- μένει να διαπιστωθεί σε τι ακριβώς αφορούν- με μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν, δε, ότι δεν θα υπάρξει βιασύνη, ούτε αιφνιδιασμός των δανειστών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το νομοσχέδιο μπορεί να φτάσει τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο στη Βουλή, συμπληρώνοντας σε κάθε περίπτωση τον Προϋπολογισμό.
Ο συνδυασμός που θα ξεκλειδώσει τις φοροελαφρύνσεις του 2020
Όσο κι αν το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του νομοσχεδίου μοιάζει δευτερεύον ζήτημα, στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν την ίδια άποψη, καθώς από τη μια ο χρόνος για την ολοκλήρωση μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων θα είναι επαρκέστερος, ενώ από την άλλη θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων, ειδικά από τις 120 δόσεις. Ο συνδυασμός αυτών, θα ξεκλειδώσει εν πολλοίς το εύρος των φοροελαφρύνσεων του 2020.
Θα υπάρξει ξεδίπλωμα όλου του φορολογικού σχεδιασμού, δηλαδή όλων των φοροελαφρύνσεων σε βάθος της τετραετίας, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο; Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει τώρα το νέο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο δεν υπέβαλε τον περασμένο Μάιο η προηγούμενη κυβέρνηση ή αν θα πάρει το «ΟΚ» από τους Ευρωπαίους να το καταθέσει το Μάιο του 2020. Εάν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν για άμεση κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου, τότε θα «φωτογραφηθούν» όλες οι ελαφρύνσεις, ενώ και ο μακροοικονομικός σχεδιασμός πάνω στον οποίο «πατάνε» ούτως ή άλλως αυτές οι ελαφρύνσεις, θα κινείται στη λογική ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των επόμενων ετών θα είναι τουλάχιστον 3,5%.
Τα σχέδια για φόρο επιχειρήσεων, τεκμήρια
Αν οι Ευρωπαίοι ανάψουν πράσινο φως για κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου τον επόμενο Μάιο, τότε το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνο τις ελαφρύνσεις του 2020. Οι πληροφορίες κι από τα δύο στρατόπεδα συγκλίνουν στο ότι η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 24% θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις του Σεπτεμβρίου θα κριθεί αν θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων (εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, νέα κλιμάκια, μείωση ανώτατου συντελεστή), όπως επίσης αν υπάρχει χώρος για την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι δεν έχει τεθεί αίτημα, ούτε έχει ασκηθεί πίεση από τους Ευρωπαίους για μείωση του κατά 3.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η διάταξη του 2017, που καταργήθηκε την περασμένη Άνοιξη. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός για κατάργηση των τεκμηρίων μπαίνει, επί του παρόντος, στο συρτάρι και δεν αναμένεται να ξαναβγεί πριν τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλα τα ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά τιμολόγια, Περιουσιολόγιο), που θα καθιστούν αχρείαστα τα τεκμήρια.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/stayrolexo-proypologismos-2020-foroe...