Τέξας: Αστυνομικοί με άλογα έδεσαν έγχρωμο άνδρα και τον τραβούσαν

Σάλος έχει προκληθεί στο Τέξας με ένα ακόμη ρατσιστικό περιστατικό κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς σε βάρος έγχρωμου άνδρα.

Ειδικότερα, το περασμένο Σάββατο 3 Αυγούστου  στην περιοχή του Γκάλβεστον του Τέξας αστυνομικοί συνέλαβαν τον 43χρονο Ντόναλντ Νίλι ως ύποπτο για παράνομη είσοδο σε ιδιωτικό χώρο.

Ωστόσο, οι έφιπποι αστυνομικοί αποφάσισαν να μην περιμένουν το περιπολικό για την προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα... αλλά να πάρουν πρωτοβουλία και να τον συλλάβουν ως.. σκλάβο! Οι αστυνομικοί του έδεσαν τα χέρια με ένα μπλε σχοινί αντί για χειροπέδες και τον υποχρέωσαν να περπατάει πλάι στα άλογα τους ενώ τον έσερναν.

 

Η φωτογραφία της σύλληψης με τους δύο λευκούς έφιππους αστυνομικούς και τον έγχρωμο πεζό άνδρα δεμένο με ένα σχοινί, την οποία τράβηξε πολίτης και «ανέβασε» στα social media έγινε viral, παραπέμποντας στη μεταχείριση των σκλάβων στον αμερικανικό νότο, πριν τον εμφύλιο του 1861.

Άλλωστε, αυτό το κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας είναι ιδιαιτέρως συνδεδεμένο με το Γκάλβεστον του Τέξας, όπου η δουλεία συνεχίστηκε για περίπου δύο χρόνια μετά τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Αβραάμ Λίνκολν και την απελευθέρωση των σκλάβων.

Η καταγραφή και η... λάθος πρακτική

Η Άντριεν Μπελ, υποψήφια για το Κογκρέσο στην 14η Περιφέρεια του Τέξας, αναδημοσίευσε την φωτογραφία στο Facebook, λέγοντας ότι η σκηνή είχε προκαλέσει, «θυμό, αηδία και ερωτήσεις από την κοινότητα».

Μετά τη διεθνή κατακραυγή και τις σφοδρές επικρίσεις περί προώθησης ρατσιστικών ιδεολογιών και πρακτικών, το αστυνομικό τμήμα του Γκάλβεστον εξέδωσε ανακοίνωση την Δευτέρα, με την οποία ζητούσε συγγνώμη, σημειώνοντας ότι «αυτή η μέθοδος σύλληψης και μεταφοράς χρησιμοποιείται όταν απαιτείται έλεγχος του πλήθους» και πως «αυτή η πρακτική δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά στο συγκεκριμένο περιστατικό».

Επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους, οι αρχές του Γκάλβεστον υποστήριξαν ότι ο άνδρας δεν ήταν δεμένος με σχοινί αλλά με χειροπέδες.

«Αν ήταν ένας λευκός άνθρωπος, δεν θα είχε αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Λέον Φίλιπς, πρόεδρος του Συνασπισμού της Δικαιοσύνης του Γκάλβεστον, μιλώντας στους New York Times.

Διαβάστε επίσης