Μ. Σκανδάμης στο One Channel: Η κατάργηση της Νομικής θυμίζει κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού! ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκπομπή One Talk μίλησε ο άλλοτε γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Διδάκτωρ Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πατρινός Μαρίνος Σκανδάμης.

Αναφορικά με το ζήτημα της νομικής σχολής στην Πάτρα, την οποία θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και κατάργησε η νυν, τόνισε πως «το να καταργείς μια σχολή χωρίς διαβούλευση αλλά με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης, μου θυμίζει μια κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού. Άστοχη διαδικασία εφόσον δεν υπήρξε διαβούλευση». «Πληγώθηκε το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο» είπε και πρόσθεσε πως «η νομική Πάτρας είχε ως σκοπό να αποσυμφορήσει τις υπάρχουσες νομικές».

Επίσης έκρινε απαραίτητο να τηρείται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. «Να γίνεται σεβαστό το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Εφόσον το πανεπιστήμιο της Πάτρας έκρινε ότι δύναται να υπάρξει νομική εκεί, έπρεπε να γίνει σεβαστό» σχολίασε και συμπλήρωσε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν πάνω από 1000 Έλληνες φοιτητές σε νομικές σχολές» ενώ σημείωσε ότι «οι νομικές σπουδές δεν οδηγούν κατ’ ανάγκη στη δικηγορία». Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την λειτουργικότητά του. «Όταν έρχεται μια νέα κυβέρνηση δημιουργείται πάντα μια αισιοδοξία στους πολίτες και στις αγορές. Πράγματι είχε μια ετοιμότητα η κυβέρνηση. Εάν η ετοιμότητα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα πρέπει αν το δούμε» επεσήμανε.

«Όταν λέμε επιτελικό κράτος εννοούμε ταχύτητα στη λειτουργία και όχι συγκεντρωτισμό. Όμως εδώ φοβάμαι ότι δημιουργείται μια υπερδομή. Όπως η προεδρία της κυβερνήσεως δίπλα στον πρωθυπουργό. Ένα υπουργείο προεδρίας με παλιούς όρους. Ενισχύεται το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο. Δε ξέρω πόσο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους» τόνισε. Ο κ. Σκανδάμης μίλησε και για το νομοσχέδιο που αφορά την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Στο διυπουργικό, ρυθμίζονται αναδρομικά, πράγματα που ο πολίτης δε γνώριζε όταν ψήφισε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία στις περιφέρειες αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι του δήμου ανήκουν στη ΝΔ. Είναι ανώριμο να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, πριν δούμε τι θα γινόταν με το υπάρχον. Έπρεπε να δούμε εάν θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι παρατάξεις. Όλα αυτά φανερώνουν μικροκομματικές σκοπιμότητες». Για την μεταφορά των φυλακών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «κανονικά οι φυλακές ανήκουν στο τομέα της δικαιοσύνης. Η καταστολή σταματάει μέχρι τη σύλληψη του εγκληματία. Μετά είναι ζητήματα ένταξης, επαναφοράς στη κοινωνία.

Άρα εκεί είναι αναμορφωτική διαδικασία». «Είναι σαφείς οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Θα έχει και τέτοια προβλήματα να αντιμετωπίσει στο μέλλον υ κυβέρνηση με το θέμα αυτό» υποστήριξε. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Μπορεί να παρεμβαίνει η αστυνομία σε δημόσιους χώρους όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις» σχολίασε και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση «μετατοπιζόμαστε σε έναν προεγκληματικό ή προληπτικό έλεγχο. Εκεί αρχίζει και θολώνει το πράγμα. Μπορεί να ξεχειλώσει η διάταξη από μια κακή κυβέρνηση αργότερα, δεν εννοώ την υπάρχουσα». «Υπάρχει επαρκές πλαίσιο και είναι ο Νόμος Διαμαντοπούλου» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ