Σχέδιο για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια τόσο να περιορίσει την φοροδιαφυγή αλλά και να τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 50% το 2020 και πλήρης κατάργησή τους το 2021. Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου με το οποίο θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την χρήση πλαστικού χρήματος ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν και τα όρια χρήσης μετρητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται:
Η αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει εναλλακτικά σενάρια για το αφορολόγητοστην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το κόστος των μέτρων και αν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.
Η μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.
Το νομοσχέδιο του Αυγούστου θα προβλέπει επίσης την:
Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (B2G).
Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης - Τι σημαίνει για τον φορολογούμενο η κατάργησή τους
Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά τη θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης φαίνεται πώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργησή τους καθώς από το 2020 θα μειώνονται μέχρι να σβήσουν οριστικά από το φορολογικό χάρτη.
Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια διαβίωσης θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογούμενων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.
Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.
Το 2018 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοιφορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες
Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις φορολογούμενων που οι φορολογικές αρχές εντοπίζουν αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά), εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.
Πηγή: newsbeast.gr