ΜέΡΑ 25: Πρώτη φορά παρατηρείται διόγκωση του πελατειακού κράτους

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος

Για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και ενίσχυση του πελατειακού κράτους κατηγορεί την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25. Αφορμή στάθηκε το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, το οποίο τίθεται από σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής.

Εν τω μεταξύ το κόμμα εξήγγειλε τη διεξαγωγή συνεδρίου με στόχο την επανασύσταση του.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να εμπεδώσει στην κοινωνία το αφήγημα που ταυτίζει το Κράτος (τις λειτουργίες και τη δομή του) με μια Επιχείρηση. Σε αυτό, η κυβέρνηση έχει το ρόλο του ΔΣ και ο Πρωθυπουργός αυτόν του Διευθύνοντος Συμβούλου», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει: «Με την αγοραία λοιπόν αυτή αντίληψη, όπως στις επιχειρήσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει ουσιαστικά απεριόριστους βαθμούς ελευθερίας ως προς τη διοίκηση, το ίδιο επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δημιουργεί ένα δαιδαλώδες πλαίσιο εποπτικών μηχανισμών, που θα στελεχωθούν με τρόπους τουλάχιστον αμφιλεγόμενους ως προς την αξιοπιστία τους, μηχανισμοί οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

«Το Κράτος όμως δεν είναι εταιρεία, είναι ο συλλογικός φορέας κοινωνικής ευημερίας και προόδου και οφείλει να λειτουργεί δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια. Αυτό που προκύπτει» αναφέρει το ΜέΡΑ25 «από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι σαφείς ενδείξεις αυταρχικής-συγκεντρωτικής κυβερνησιμότητας στα όρια της συνταγματικής ερμηνείας».

«Για πρώτη φορά» προσθέτει «παρατηρείται η διόγκωση και η ενίσχυση πελατειακού κράτους και μάλιστα συγκεντρωμένου γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα καλοδουλεμένος μηχανισμός ελέγχου της διοίκησης του Κράτους».

Όπως σημειώνει το ΜέΡΑ25, «συγκεκριμένα, επιχειρείται η σύσταση μιας δημόσιας υπηρεσίας με την ονομασία "Προεδρία της Κυβέρνησης" η οποία θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό, στην ουσία ένα "υπερ-υπουργείο" το οποίο θα ελέγχει, θα παρεμβαίνει και θα διοικεί με το πρόσχημα του συντονισμού και με εργαλείο της παρακολούθησης του ελέγχου κάθε δημόσιας υπηρεσίας και υπουργείου καθώς θα αποτελεί το κορυφαίο πλέον κυβερνητικό όργανο».

«Η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας εργαλειακά την παράγραφο 2 του άρθρου 82 του Συντάγματος η οποία δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να "εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειες της, καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πλαίσια του νόμου", στην ουσία εισάγει κεκαλυμμένα ένα νέο στοιχείο στην διατύπωση του άρθρου 81 του Συντάγματος.

Ενώ ο ρητορικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του υπουργικού συμβουλίου, ουσιαστικά το απενεργοποιεί πλήρως, υποκαθιστώντας το με την θεσμοθέτηση σε επιτελική υπηρεσία της ομάδας περί τον πρωθυπουργό, το CEO της χώρας», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

Στο δρόμο προς το συνέδριο

Τη διεξαγωγή συνεδρίου με στόχο την επανασύσταση του κόμματος εξήγγειλε το ΜέΡΑ25 το ΜέΡΑ25. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση «σε όλους τους ψηφοφόρους» του και «σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες», να μετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

«Οι επόμενοι μήνες θα δώσουν στην κοινωνία τον τόνο της Υπεύθυνης και Ρεαλιστικής Ανυπακοής με Ανοιχτές Συνελεύσεις και με τις Περιφερειακές Προσυνεδριακές Συνδιασκέψεις, για την ουσιαστική οργάνωση των ομάδων, για τον διάλογο για τις θέσεις, για το Καταστατικό και για την οργάνωση του ΜέΡΑ25», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και προσθέτει:

«Καλούμε όλους όσοι πιστεύουν στην πολιτική πρόταση του ΜέΡΑ25 Ρεαλιστικής Ανυπακοής να εγγράφονται μέλη μας. Ως μέλος του ΜέΡΑ25, πριν και μετά το συνέδριο, θα συναποφασίζεις στο πλαίσιο των καθολικών ψηφοφοριών για όλα. Για αυτό έχει σημασία να γίνεις μέλος άμεσα και να προσκαλέσεις άλλους να γραφτούν, καθώς μέσα από τη μαζικότητα εξασφαλίζεται η δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης