Στα σκαριά παράταση για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Το λίφτινγκ που έγινε στις 120 δόσεις παγώνει έως τον Σεπτέμβριο τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και ταυτόχρονα ανοίγει παράθυρο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από τους οφειλέτες, η οποία εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αρχίσει να λειτουργεί με τις αλλαγές στη ρύθμιση από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 3 εκατ. οφειλέτες της εφορίας θα έχουν χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να υποβάλουν και την αίτησή τους. Το διάστημα αυτό είναι ασφυκτικό, δηλώνουν οι λογιστές, οι οποίοι περιμένουν να δουν τις αλλαγές που θα αποτυπωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι βελτιώσεις που έφερε στη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία το πρώτο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, με βασικότερες τη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, του επιτοκίου, την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις και κυρίως το ξεκλείδωμα των μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών με την αναστολή των κατασχέσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, απαιτούν τεχνικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων.

Το σημείο που δυσκολεύει περισσότερο τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι η αυτόματη αναστολή των κατασχέσεων με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η διασύνδεση του Taxisnet με τις τράπεζες έτσι ώστε μόλις ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση και πληρώσει εντός τριών εργάσιμων ημερών την πρώτη δόση και επικυρωθεί η ρύθμιση, να δίνεται εντολή στις τράπεζες να ξεμπλοκάρουν τον δεσμευμένο λογαριασμό του και να αναστέλλουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να κινούν τους λογαριασμούς τους χωρίς να δεσμεύονται οι καταθέσεις τους. Στην περίπτωση που ένας οφειλέτης δικαιούται επιστροφή φόρου, τα συγκεκριμένα ποσά θα συμψηφίζονται με τις οφειλές του. Δηλ. οι επιστροφές θα μειώνουν ισόποσα το ποσό της συνολικής ρυθμισμένης οφειλής.

Εν αναμονή της ενεργοποίησης των αλλαγών στη ρύθμιση, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων έχει κατεβάσει ταχύτητες.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης