Δεν είναι τώρα η ώρα του "ταμείου" για τους Παράκτιους Μεσογειακούς

Της Kατερίνας Σολωμού, ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΚΙΝ.ΑΛ. ΑΧΑΪΑΣ - Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Η Πάτρα στα τέλη του Αυγούστου φιλοξενεί τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Μια διοργάνωση, η οποία μπορεί να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιδίωξη της πόλης να αναδειχθεί σε κέντρο φιλοξενίας και διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων, κάτι που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αναπτυξιακή της ταυτότητα και πορεία.

Ενώ ωστόσο η ανάληψη των αγώνων από την πλευρά της Πάτρας έγινε δεκτή με εύλογο ενθουσιασμό, η απελθούσα κυβέρνηση κατάφερε να φέρει τη διοργάνωση στο χείλος του γκρεμού, με τις γνωστές καθυστερήσεις που κάποια στιγμή απείλησαν το όλο εγχείρημα με ναυάγιο, αλλά και με πολλές σκιές που έχουν δημιουργηθεί και για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις.

Πέραν των υπολοίπων εμποδίων που δημιούργησαν επί μήνες την κατάσταση της πλήρους ακινησίας, για να φτάσουμε στο παρά ένα ενώπιον της τακτικής των «γρήγορων» αναθέσεων, (με ό,τι μπορεί αυτή να επισείει), η προετοιμασία των Παράκτιων Μεσογειακών της Πάτρας ταυτίστηκε  χρονικά και με την αλλαγή της κυβέρνησης, γεγονός που έκανε ακόμη μεγαλύτερη την ήδη υφιστάμενη σύγχυση, την ίδια ώρα που λίγες ημέρες πριν από τους αγώνες δεν είναι ορατή η παραμικρή υποδομή.

Η αλλαγή κυβέρνησης και κατά συνέπεια και Οργανωτικής Επιτροπής έφερε νέο κύκλο εσωστρέφειας, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας, γύρω από την οικονομική διαχείριση, τις δαπάνες της διοργάνωσης και τη νομιμότητα των ακολουθούμενων διαδικασιών.

Υπάρχει εδώ ωστόσο ένα θέμα που αφορά αφενός την κοινή απαίτηση για διαφάνεια, αφετέρου την αναγκαιότητα διαφύλαξης της διοργάνωσης.

Όλοι απαιτούμε τη διεξαγωγή αγώνων με  καθαρές διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή σκιά. Απαιτούμε όμως παράλληλα  και να διασφαλιστεί  ότι θα γίνουν οι αγώνες .Να εξασφαλιστεί ότι η πόλη δεν θα δεχθεί πλήγμα, εμφανιζόμενη λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Παράκτιων ως τόπος υποδοχής σκιών και χορού παρατυπιών.

Με απλά λόγια, δεν είναι δυνατόν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής  να  αφήνουν δημόσια  υπονοούμενα για την οικονομική διαχείριση, τα οποία φτάνουν απευθείας στα αυτιά της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων που ανέθεσε στην Πάτρα τη διοργάνωση, ούτε να φτάνουν στο σημείο να εκφράζουν ανησυχία ακόμη και για το αν θα γίνουν οι αγώνες.

Δεν είναι ώρα ούτε για να γίνει «ταμείο», ούτε για να συγκρουστούν οι πρώην και οι νυν κυβερνώντες, σχετικά με την αγαθότητα των προθέσεων και των χειρισμών τους. Για όλα αυτά υπάρχει η επόμενη ημέρα, όταν δεν θα διακυβεύεται η διεξαγωγή των αγώνων και το κύρος της πόλης.

Είναι ώρα η Οργανωτική Επιτροπή  να κάνει ό,τι είναι δυνατό για τη διεξαγωγή των αγώνων και την προάσπιση της Πάτρας που είναι και η διοργανώτρια και την επομένη μέρα, όλοι εδώ θα είμαστε για να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και αν του αναλογούν.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ