Γιατί δεν πρέπει να λέμε τη λέξη "καύσωνας" σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί το λόγο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας, το οποίο θα διαρκέσει και θα κορυφωθεί αύριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Τις θερμές ώρες του Σαββάτου πάντως, κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στα ανατολικά.

Σήμερα οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά ηπειρωτικά αναμένεται να φθάσουν τους 37 - 38 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Νότια Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Αυξημένος θα είναι ο δείκτης δυσφορίας σε αρκετές περιοχές και πολύ αυξημένος στην περιοχή της Θεσσαλίας και τοπικά στη Δυτική Στερεά και στην Ανατολική Ρόδο, σε αντίθεση με την περιοχή του Αιγαίου, όπου οι βόρειοι άνεμοι διατηρούν το δείκτη σε χαμηλά επίπεδα.

Η θερμότερη ημέρα του κύματος ζέστης θα είναι το Σάββατο, με τις υψηλότερες τιμές να φθάνουν στη Θεσσαλία τους 41 - 42 βαθμούς και στην Ανατολική Στερεά (Βοιωτία) τους 39 - 40. Ο διευθυντής ερευνών του ΕΑΑ και υπεύθυνος του meteo Κώστας Λαγουβάρδος διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κύμα ζέστης δεν μπορεί να θεωρηθεί καύσωνας, καθώς είναι σχετικά σύντομης διάρκειας και δεν καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Ελλάδας. Όπως είπε, αν και δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός, για να θεωρηθεί καύσωνας ένα κύμα ζέστης, πρέπει οι μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις διαδοχικές μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη φορά.

Εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλία, όπου έχουν προηγηθεί μέρες υψηλών θερμοκρασιών, συνεπώς εκεί μπορεί να μιλήσει κανείς για καύσωνα.

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε επίσης ότι είναι καλό να αποφεύγεται -και από τα μέσα ενημέρωσης- η άσκοπη χρήση του όρου «καύσωνας», όταν πρόκειται απλώς για ένα κύμα ζέστης (heatwave), καθώς ο όρος καύσωνας επιβαρύνει με πρόσθετο ψυχολογικό φορτίο ορισμένους ανθρώπους, ιδίως όσους υποφέρουν από τη ζέστη, για λόγους ευαισθησίας, υγείας ή άλλους.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης