Το ναυάγιο του γαλλικού υποβρυχίου La Minerve, που εξαφανίστηκε το 1968 με 52 επιβαίνοντες, βρέθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των ακτών της Τουλόν (νοτιοανατολική Γαλλία), μια ανακούφιση για τις οικογένειες των ναυτικών, μισό αιώνα μετά την τραγωδία, τα αίτια της οποίας παραμένουν ανεξήγητα.
«Νιώθουμε ανακούφιση, ένα τεράστιο αίσθημα (γαλήνης)» είπε το πρωί της Δευτέρας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερβέ Φοβ, ο γιος του πλοιάρχου του La Minerve.
«Ήταν κοντά μας, όχι μακριά. Νιώθουμε απίστευτη ανακούφιση» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Τερέζ Ντεσκάμπ, η χήρα ενός μέλους του πληρώματος.
Όλα αυτά τα χρόνια, το υποβρύχιο βρισκόταν σε βάθος 2.370 μέτρων, διαλυμένο σε τρία κομμάτια, σε απόσταση 18,5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.
Στις 27 Ιανουαρίου του 1968, το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που είχε βγει για γυμνάσια σε απόσταση περίπου 30 χλμ στα ανοικτά της Τουλόν, βυθίστηκε σε μόλις 4 λεπτά. Παρά τις επιχειρήσεις διάσωσης, το ναυάγιο δεν είχε, έως σήμερα, εντοπιστεί.
Οι έρευνες ξεκίνησαν εκ νέου στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από αίτημα των οικογενειών των ναυαγών και έφεραν αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Το ναυάγιο εντόπισε το αμερικανικό πλοίο Seabed Constructor, που αφίχθη την περασμένη Τρίτη για να συμμετάσχει στις έρευνες, τα drone του οποίου επιβεβαίωσαν τη θέση του La Minerve, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.
Το πλοίο της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας Ocean Infinity είναι εξοπλισμένο με υποβρύχιες κάμερες που μπορούν να καταγράψουν τον βυθό σε βάθος έως 6000 μέτρων. Είχε ήδη εντοπίσει τα ίχνη του αργεντίνικου υποβρυχίου San Juan, που είχε χαθεί με 44 άνδρες στα ανοικτά της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2018.
Σύγκρουση με άλλο πλοίο, έκρηξη πυραύλου, τορπίλης, δυστύχημα στον σωλήνα αερισμού: ποικίλα σενάρια προκρίθηκαν για να εξηγηθεί η τραγωδία.
Όμως, τα πρώτα στοιχεία βοηθούν στο να «ξεπεραστούν αυτές οι εξωφρενικές υποθέσεις που προκαλούν πόνο στις οικογένειες, όπως εκείνη ενός προβλήματος με τους Ρώσους ή μιας σφοδρής σύγκρουσης» επισήμανε η Ντεσκάμπ, που ζει ακόμη με τις φωτογραφίες του εκλιπόντος συζύγου της, του Ζιλ.
«Ήταν ένα δυστύχημα» διαβεβαιώνει η ίδια, αν και οι Αρχές δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τα αίτια της τραγωδίας.