Σχέδιο έκθεσης του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τον αριθμό και την τοποθεσία των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Τροποποιημένο σχέδιο έκθεσης, το οποίο καταρτίστηκε από ένα μέλος σώματος που συνδέεται με το ΝΑΤΟ, εμπεριέχει επιπλέον λεπτομέρειες από προηγούμενο,  σχετικά με το δόγμα πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας τις τοποθεσίες και τον αριθμό των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Παρόλο που τα δεδομένα ήταν de facto ανοιχτό μυστικό, ουδέποτε είχαν αναφερθεί σε έγγραφο του ΝΑΤΟ.
«Νέα εποχή για πυρηνική αποτροπή; Ο εκσυγχρονισμός, ο έλεγχος των εξοπλισμών και οι συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις », αναφέρει το έγγραφο που συντάχθηκε από τον Καναδό γερουσιαστή Joseph Day.

Επισημαίνεται πως δεν εκδόθηκε από την ίδια την Συμμαχία, αλλά αυτό θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα, επειδή ο Day συμμετέχει στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

 Το αρχικό σχέδιο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της συνέλευσης στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την 1η Ιουνίου, για να αναθεωρηθεί περαιτέρω και τελικά να εγκριθεί στην ετήσια σύνοδο του Λονδίνου τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Αεροπόροι  από την 436η πτέρυγα Airlift Wing και 724η Μοίρα Αεροπορικής Κινητικότητας φορτώνουν φορτίο σε ένα C-5 Super Galaxy στην Air Base της Ιταλίας

Ο βουλευτής του Βελγικού Κόμματος των Πρασίνων Wouter De Vriendt, ο οποίος παρακολούθησε τη σύνοδο, παρείχε το αντίγραφο του σχεδίου στην ημερήσια De Morgen.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περίπου 150 πυρηνικές βόμβες «B61»  σε έξι βάσεις: Την Kleine Brogel στο Βέλγιο, τη Büchel στη Γερμανία, το Aviano και το Ghedi-Torre στην Ιταλία, το Volken στις Κάτω Χώρες και το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Ενώ το σχέδιο δεν αναφέρει πόσες βόμβες κάθε μια από τις βάσεις περιλαμβάνει, οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο, αν και με διαφορετικούς βαθμούς ακρίβειας.
Έχει αναφερθεί ότι η αεροπορική βάση Volkel αποθηκεύει έως και 20 βόμβες, ενώ η Kleine Brogel Air Base λέγεται ότι στεγάζει από 10 έως 20 πυρηνικές κεφαλές.

Ανεξάρτητες πηγές υποστήριζαν ότι η βάση Incirlik στη νότια Τουρκία θα μπορούσε να αποθηκεύσει 50 βόμβες  B61 - παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλειά τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

 Η αεροπορική βάση Büchel στη Γερμανία λέγεται ότι διαθέτει έως και 20 βόμβες.

Μπορεί να ήταν κοινό μυστικό πριν, αλλά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ επέλεξε να τροποποιήσει την έκθεση ούτως ή άλλως.

Η σημερινή της έκδοση, που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου, δεν διευκρινίζει ποια είναι η θέση των πυρηνικών όπλων και αναφέρεται σε «ανοιχτές πηγές», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ποσότητα των βόμβων στην Ευρώπη.

«Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν περίπου 150 πυρηνικά όπλα, συγκεκριμένα βόμβες βαρύτητας Β61, στην Ευρώπη για χρήση τόσο για αεροσκάφη των ΗΠΑ όσο και Συμμάχων», αναφέρει.

Η έκθεση περιέχει «εμπρηστικά πυρομαχικά» για όσους στην Ευρώπη είναι δυσαρεστημένοι να φιλοξενούν αμερικανικά πυρηνικά στο έδαφός τους. Οι ίδιοι ανησυχούν μήπως οι βάσεις αυτές, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρωταρχικοί στόχοι για τρομοκρατικές και συμβατικές επιθέσεις και να τοποθετήσουν την Ευρώπη στη διασταύρωση οποιασδήποτε πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης.

Η απάντηση φιλειρηνικού κινήματος

  Αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο, αλλά κυρίως την Ευρώπη. Τα πυρηνικά όπλα στην περιοχή που έχουν ακτίνα δράσης 500 και 5.500 χιλιομέτρων θέτουν τα ευρωπαϊκά κέντρα στο επίκεντρο ενδεχόμενων συγκρούσεων, όπως και οι αμερικανικοί πύραυλοι που σταθμεύουν στη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Τουρκία.

Η Ρωσία έχει από καιρό ακούσει τον συναγερμό για την επέμβαση των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ στα σύνορά της. Οι ανησυχίες τώρα ενισχύονται και από το διαρρεύσαν σχέδιο της έκθεσης.

  Η ανησυχία επεκτάθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων (INF) του 1987, τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας στην περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία, ως απάντηση.

zougla.gr

Διαβάστε επίσης