Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), που οι Αρχές στη Λίμα κατηγορούν για διαφθορά στο πλαίσιο του σκανδάλου της Odebrecht και ζητούν να εκδοθεί από τις ΗΠΑ, συνελήφθη χθες Τρίτη από τις αμερικανικές αρχές, ανακοίνωσε η περουβιανή εισαγγελία.
Η εισαγγελία διά της «Μονάδας Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας ανακοινώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Αλεχάντρο Τολέδο Μανρίκε συνελήφθη (...) στις ΗΠΑ ενόψει της έκδοσής του», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Ο πρώην πρόεδρος προσήχθη για πρώτη φορά ενώπιον της βορειοαμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επιστροφή του στη χώρα», κατά την ίδια πηγή.
Τον Μάιο του 2018, η Λίμα υπέβαλε στην Ουάσινγκτον αίτημα έκδοσης του Τολέδο, 73 ετών σήμερα, καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι δωροδοκήθηκε με 20 εκατομμύρια δολάρια από την Οντεμπρέχτ, τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία στην καρδιά του τεράστιου σκανδάλου που σάρωσε την πολιτική τάξη στο Περού και στη Λατινική Αμερική.
Ο Τολέδο αρνείται την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε για να φροντίσει να ανατεθεί στη βραζιλιάνικη εταιρεία ένα μεγάλο έργο οδοποιίας.
Η σύλληψη «δεν σημαίνει ότι η έκδοσή του εγκρίθηκε. Είναι η αρχή μιας διαδικασίας (...) στις ΗΠΑ», τόνισε πάντως σε περουβιανά ΜΜΕ ο Εριμπέρτο Μπενίτες, ο δικηγόρος του Τολέδο.
Η Οντεμπρέχτ, ο βραζιλιάνικος κολοσσός των κατασκευών, μοίρασε μέσα σε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία συνολικά 788 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίζει την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι διέθεσε 29 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες στο Περού μεταξύ του 2005 και του 2014.
Νωρίτερα φέτος, τον Απρίλιο, ο πρώην πρόεδρος Άλαν Γκαρσία (1985-1990, 2006-2011) αυτοκτόνησε — αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι — για να αποφύγει τη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για τις δωροδοκίες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής. Ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018) έχει τεθεί σε κατ’ οίκον σύλληψη για την ίδια υπόθεση. Ο πρώην πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) είναι αντιμέτωπος με δίκη για το σκάνδαλο. Ενώ η αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι οδηγήθηκε στη φυλακή εντός των ορίων της έρευνας για τις δωροδοκίες της Οντεμπρέχτ.