Στην Ιαπωνία νοικιάζουν αυτοκίνητα για άλλους λόγους εκτός της οδήγησης

Σύμφωνα με εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες car sharing στην Ιαπωνία, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νοικιάζουν οχήματα για άλλους λόγους πέραν της οδήγησης.

Η εταιρεία Orix Auto Corp. (230.000 μέλη), διαπίστωσε μετά από έλεγχο το 2018 πως ορισμένοι πελάτες της κάλυψαν μηδέν χιλιόμετρα κατά την ενοικίαση ενός οχήματος, δηλώνοντας άγνοια για το τι μπορούν να κάνουν μέσα σε αυτά αφού δεν τα οδηγούν.

Την ίδια απορία φαίνεται πως είχαν και άλλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων όπως η Times24 Co. (1,2 εκατομμύρια μέλη) αφού μοίρασαν ερωτηματολόγια στους πελάτες τους συλλέγοντας αρκετά ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Το 2018, η NTT Docomo Inc έδειξε πως 1 στους 8 πελάτες της νοίκιαζε αυτοκίνητα για άλλους σκοπούς πέρα της μετακίνησης.

Οι έρευνες έδειξαν πως η συχνότερη χρήση του car sharing εκτός της μετακίνησης ήταν ο ύπνος. Επίσης, πελάτες δήλωσαν πως χρησιμοποιούν τα οχήματα ως χώρο εργασίας, ως αποθηκευτικό χώρο για τα προσωπικά τους αντικείμενα, για να απολαύσουν ήσυχα ένα γεύμα, να ζεσταθούν το χειμώνα, να δροσιστούν το καλοκαίρι, να μιλήσουν στο τηλέφωνο ή να συζητήσουν με φίλους και οικογένεια μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Ανάμεσα στις πιο περίεργες απαντήσεις ήταν η χρήση του οχήματος για παρακολούθηση τηλεόρασης, για αλλαγή ρούχων κατά τη διάρκεια του Halloween, ή ακόμα και για εξάσκηση στο τραγούδι. Επίσης, μετά από τη φυσική καταστροφή του 2011 με το σεισμό και το τσουνάμι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που νοίκιασαν αυτοκίνητα για να φορτίσουν τα κινητά τους.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του car sharing είναι η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας 24 ώρες το 24άωρο για άμεση χρήση μέσα από το smartphone. Η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου για 30 λεπτά κοστίζει 400 yen - δηλαδή περίπου 3,29 ευρώ - καθιστώντας το μια προσιτή λύση για τους περισσότερους Ιάπωνες.

Μπορεί ο αριθμός των πελατών που δε χρησιμοποιούν το car sharing για οδήγηση ολοένα να αυξάνεται, όμως οι εταιρείες δεν δείχνουν τόσο ικανοποιημένες με αυτό. Το κόστος της ενοικίασης αυξάνεται με την κάλυψη χιλιομέτρων, οπότε οι πάροχοι της υπηρεσίας χάνουν χρήματα όταν οι πελάτες τους δεν τα κινούν. Επίσης, η χρήση του οχήματος με αναμμένο κινητήρα όταν αυτό είναι παρκαρισμένο βλάπτει το περιβάλλον, επιβαρύνοντας με ρύπους την ατμόσφαιρα.

Πηγή: Asahi Shimbun

Διαβάστε επίσης