Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Σε εφαρμογή το έργο του ΕΚΟΜΕ για την υποστήριξη των FILM OFFICES

λειτουργεί ήδη από τον Ιανουάριο

Στη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών σε Περιφέρειες και Δήμους (Film Offices) προχωρά το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας - ΕΚΟΜΕ ΑΕ, ενώνοντας τα Film Offices, ένα από τα οποία λειτουργεί ήδη από τον Ιανουάριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.

Η λειτουργία των Film Offices ενισχύει το έργο στήριξης της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και της ανάδειξης της χώρας μας ως ένας εκ των ελκυστικών προορισμών για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών. Σκοπός τους είναι να προβάλλουν μέσα από συντονισμένες δράσεις τη νέα εθνική στρατηγική που υλοποιεί το ΕΚΟΜΕ για τη διευκόλυνση των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, με αφετηρία τα οφέλη που προκύπτουν από την ήδη επιτυχημένη εφαρμογή των επενδυτικών κινήτρων Cash Rebate 35% και Tax Relief 30%.

film_offices_0.jpg

Φωτογραφία από τις συναντήσεις του ΕΚΟΜΕ στο Λιτόχωρο με τους Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού, καθώς και με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας,  Αττικής, Θεσσαλίας και Κρήτης.

Τo Film Office στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το Γραφείο Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών - Film Office της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στεγάζεται στη συμβολή των οδών Αμερικής και Αιγίου στην Πάτρα, με σκοπό να αποτελέσει ένα μικρό κέντρο κινηματογράφου. Αναλαμβάνει τη διαχείριση των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφησης, καθώς επίσης διασυνδέει τους επαγγελματίες που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής με τις τοπικές αρχές ή φορείς (Περιφέρειες, Δήμους Επιμελητήρια, παραγωγικούς φορείς κτλ).

   Το Film Office προσφέρει υποστήριξη σε παραγωγές προκειμένου να επιταχύνει και να διευκολύνει διαδικασίες που απαιτούν αποφάσεις και άδειες από τη δημόσια διοίκηση ή τους κρατικούς φορείς. Παράλληλα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και υποστηρίζει επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ διοχετεύει σε εταιρείες και επαγγελματίες εστιασμένες πληροφορίες, σχετικά με την διαθεσιμότητα τοποθεσιών αλλά και των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, τουριστικών και βιομηχανικών χαρακτηριστικών τους.

Ο ρόλος του ΕΚΟΜΕ

Ήδη ολοκληρώνεται η υλοποίηση της Α΄ φάσης του Έργου, η οποία αφορά στον σχεδιασμό, οργάνωση και τεχνική υποστήριξη των Film Offices σε όλες τις Περιφέρειες, σε ό,τι αφορά την προτυποποίηση διαδικασιών, την εκπαίδευση του στελεχιακού δυναμικού, την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και τη μελέτη της κάθε περιοχής με στόχο τον εντοπισμό των επιμέρους αναγκών. Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα συντονισμού του ΕΚΟΜΕ στο Έργο πραγματοποιεί κύκλους επαφών με όλες τις Περιφέρειες και τους αρμόδιους εκπροσώπους τους προκειμένου να τεθούν οι αναγκαίες κατευθύνσεις για την άμεση υλοποίηση του κάθε Film Office.

 «Μελετάμε τις βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού, όπου η λειτουργία των Film Offices υφίσταται εδώ και τριάντα χρόνια και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας, ερχόμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις πρακτικές από κοινού με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα κυρίως σε επίπεδο οργάνωσης και συνεργασίας των Περιφερειών με το ΕΚΟΜΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος του ΕΚΟΜΕ είναι «μέσα από το έργο υλοποίησης των Film Offices, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε όχι μόνο να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής σε τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά κυρίως να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να καταφέρουν οι ίδιες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να προσελκύσουν επενδύσεις στον τόπο τους».

Συνοδευτικό υλικό:

Φωτογραφία από τις συναντήσεις του ΕΚΟΜΕ στο Λιτόχωρο με τους Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού, καθώς και με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας,  Αττικής, Θεσσαλίας και Κρήτης.
Λογότυπο Film Office