Με ανυπομονησία αναμένουν χιλιάδες δανειολήπτες την εκκίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου με μια αίτηση θα αρχίζει η διαδικασία για την προστασία της κύριας κατοικίας. Απολύτως αναγκαίο είναι να ξεκινήσει η πλατφόρμα αυτή καθώς για μήνες οι δανειολήπτες δεν έχουν τρόπο να κάνουν τις αναγκαίες ενέργειες για να προστατευτεί η κύρια κατοικία τους.
Η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, Άννα Κορσάνου εξηγεί στο enikos.gr όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη λειτουργία της πλατφόρμας, τα μυστικά και τα "ψιλά γράμματα" που αφορούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Όπως αναφέρει η ίδια: "η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά από την 1η Ιουλίου έως την 31/12/2019 στην πλατφόρμα που τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Βάσει των σχετικών δηλώσεων του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση τα περισσότερα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα τα «αντλεί» αυτόματα το ίδιο το σύστημα δηλαδή στοιχεία όπως εκκαθαριστικά, Ε1, Ε3 ΕΝΦΙΑ Ε9, αλλά και τις οφειλές του κάθε δανειολήπτη προς τα πιστωτικά ιδρύματα".
Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες
Επιλέξιμοι δανειολήπτες θα είναι μεταξύ άλλων όσοι έχουν δανειακή οφειλή κάτω από 130.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων εφόσον πρόκειται για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ αν υπάρχει οφειλή από επιχειρηματικό δάνειο το ύψος πέφτει στις 100.000 ευρώ. Η οφειλή πρέπει να είναι εξασφαλισμένη με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης και ληξιπρόθεσμη δηλαδή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μήνες την 31/12/2018. Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο η οφειλή προσδιορίζεται με γνώμονα την ισοτιμία των νομισμάτων την στιγμή της κατάθεσης της αίτησης κάτι που δυστυχώς αυξάνει ουσιαστικά την οφειλή των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.
Το ετήσιο εισόδημα για έναν άγαμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Για ένα ζευγάρι τα 21.000 ευρώ. Για τριμελή οικογένεια τις 26.000 ευρώ. Για τετραμελή οικογένεια 31.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία παιδιά τις 36.000 ευρώ.
Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση
Όπως εξηγεί η κ. Κορσάνου, "σημαντικό είναι ότι αίτηση δεν μπορούν να κάνουν όσοι έχουν απορριπτική απόφαση του νόμου Κατσέλη λόγω δόλου και όσοι έχουν κάνει αίτηση στην αντίστοιχη πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη επιχειρήσεων. Το σύστημα από τις πρώτα σχετικά βήματα θα ενημερώνει το δανειολήπτη αν είναι επιλέξιμος ή όχι" και προσθέτει:
"Μια πρώτη ματιά σχετικά με τον νόμο αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο προστατευτικό δίχτυ για την πρώτη κατοικία θα εντάσσονται τελικά λίγοι δανειολήπτες καθώς υπάρχουν πολλοί «κόφτες» δηλαδή ένας δανειολήπτης μπορεί να έχει κάποιες από τις προϋποθέσεις αλλά θα «κόβεται» από άλλες που δεν έχει".
Τι μπορούν να κάνουν όσοι "κόβονται" από τη ρύθμιση
Τι γίνεται επομένως με όσους «μείνουν απ έξω» από την πλατφόρμα δηλαδή με όσους τους «κόψει» η πλατφόρμα; Όπως λέει η η κ. Κορσάνου "μονόδρομος γι' αυτούς αν δεν θέλουν να χάσουν το σπίτι τους είναι η Τραπεζική Διαμεσολάβηση. Επίσημη υποβοηθούμενη μορφή διαπραγμάτευσης στηριζόμενη στον νόμο 3898/2010 η Τραπεζική Διαμεσολάβηση εφαρμόζεται προς το παρόν από μια τράπεζα με θετικά αποτελέσματα καθώς τα μέρη- Τράπεζα και δανειολήπτης- διαπραγματεύονται σε ουδέτερο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσία των δικηγόρων τους και διαπιστευμένου διαμεσολαβητή για πολλές ώρες μέχρι να βρεθεί η νέα μορφή ρύθμισης του δανείου. Έως σήμερα έχουν γίνει 100 διαμεσολαβήσεις πανελλαδικά στην πλειοψηφία τους επιτυχείς".
Το νέο μοντέλο προστασίας της κύριας κατοικίας με τις αρκετές προϋποθέσεις που θέτει ουσιαστικά θα θέσει εκτός προστασίας πολλούς δανειολήπτες, όπως λέει η κ. Κορσάνου και συμβουλεύει όσους έχουν τις προϋποθέσεις να σπεύσουν άμεσα να κάνουν την αίτησή τους.
Πηγή: enikos.gr