Σφοδρή αντιπαράθεση μετά το "ναυάγιο" του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγώ

ν Δεν βρέθηκε ημερομηνία που να μπορούν όλα τα κόμματα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η ματαίωση του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, μετά την αδυναμία εξεύρεσης μίας νέας και κοινά αποδεκτής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί το ντιμπέιτ να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου, ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή καθώς προέκυψε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το βράδυ της 30ης Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα φαίνεται πως δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή ημερομηνία μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής χθες στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, τα κόμματα δεν είναι διατεθειμένα να διακόψουν τις προεκλογικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών τους.

Αλληλοκατηγορούνται τα κόμματα

Έπειτα από το «ναυάγιο» στις συνομιλίες για την διεξαξωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ξέσπασε νέα πολιτική αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ματαίωση της τηλεμαχίας, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: «Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σα το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δύο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών».

tsip_0.jpg

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, επισημαίνει πως το ντιμπέιτ «ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου».

Όπως σημειώνει ο κ. Ζούλας «πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται». Καταλήγοντας αναφέρει: «Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του ντιμπέιτ επιρρίπτει και το Κίνημα Αλλαγής. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας, τονίζει πως «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης και αφού παραθέτει τα όσα συνέβησαν ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δε θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο».

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώων αφήνει αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εκφράζει τη λύπη της για «το ναυάγιο του debate των πολιτικών αρχηγών». Όπως σημειώνει «στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου».

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ αρνείται κάθετα τη διεξαγωγή νιτμπέιτ

Για κάθετη άρνηση της ΝΔ σε ό, τι αφορά τη διεξαγωγή ντιμπέιτ έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Όπως είπε, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι είναι διατεθειμένος να βρίσκεται σε ντιμπέιτ κάθε μέρα, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές, αυτό «απεδείχθη εντελώς ψευδές».

Μιλώντας για τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του ντιμπέιτ, αναφέρθηκε σε προσκόμματα που επικαλέστηκαν τα άλλα κόμματα, παρότι το κυβερνητικό κόμμα έκανε σαφές ότι μπορεί να ακυρώσει τα πάντα, προκειμένου αυτό να γίνει, όπως εξήγησε.

Για την επίλυση του προβλήματος, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να έρθει κατευθείαν από τις Βρυξέλλες την 1η Ιουλίου το βράδυ, προκειμένου «να μην χαθεί αυτή η σημαντική τηλεμαχία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι τα κόμματα δεν θέλουν να γίνει μία ανοικτή προγραμματική αντιπαράθεση και πρόσθεσε ότι «εμείς επιμένουμε και για την 1η Ιουλίου που λένε ότι όλοι μπορούν, να γυρίσει ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες». Ανέφερε ωστόσο ότι δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, η ΝΔ δεν θέλει να εκτεθούν πτυχές του προγράμματός της στον λαό, οι οποίες θα έκαναν λιγότερο δημοφιλές το πρόγραμμά της.

Σε ό, τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι πρώτο κόμμα. «Εμείς δουλεύουμε μόνο μ΄ αυτό το σενάριο και μόνο μ΄ αυτόν τον σκοπό» είπε και πρόσθεσε ότι η μάχη είναι δύσκολη, αλλά στις εθνικές εκλογές, όπως σημείωσε, ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετική αίσθηση του διακυβεύματος.

«Είναι μία ανοικτή μάχη, που μπορεί να κερδηθεί. Δύσκολη, αλλά ανοικτή» τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα.

Ζαχαράκη: Το ναυάγιο με το ντιμπέιτ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ

«Σίγουρα αυτός που φταίει είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, διότι προσπάθησε με προσχηματικούς λόγους να αποφύγει τελικά αυτή την κουβέντα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη για την ακύρωση του ντιμπέιτ σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ είπε πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση στη διακομματική, η ΝΔ πήγε με μια ολοκληρωμένη πρόταση με θεματικές ενότητες για ζητήματα τα οποία αφορούν τους Έλληνες και έκτοτε ενημερώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούσε να γίνει το debate την 1 Ιουλίου.

«Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε αυτήν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν μπορούσε να γίνει 1 Ιουλίου, λόγω της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη μέρα, αντιπροτείναμε την 27η και την 28η Ιουνίου. Ήμασταν ευέλικτοι, θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση. Πήγε λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Ηλιόπουλου στην διακομματική και είπε να επανέλθει τελικά η αρχική ημερομηνία, η 1η Ιουλίου. Εμείς συμφωνήσαμε με την 1η Ιουλίου. Δεν μπόρεσαν, όμως, τα άλλα κόμματα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το ναυάγιο με το debate αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι το πισωγύρισμα αυτό -«δεν θέλω 1η Ιουλίου, ας ψάξουμε άλλη ημερομηνία, τελικά θέλω 1η Ιουλίου»- μέσα σε μια πολύ πυκνή προεκλογική περίοδο που όλα τα κόμματα κάνουν τον προγραμματισμό τους, τελικά έφερε σε αυτό το αδιέξοδο. Γιατί δεν ήθελε μάλλον τον διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Προσπάθησε, λοιπόν, να το αποφύγει, ενώ κάναμε όλοι τις διευθετήσεις μας με τις περιοδείες μας, με τις ομιλίες. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αυτό το debate. Και απεδείχθει σήμερα με αυτό το πισωγύρισμα».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ