Δράσεις για παιδιά στον κήπο του «Πολύεδρου»

Την Τετάρτη

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά θα γίνουν αύριο Τετάρτη στον κήπο του «Πολύεδρου» από τις 9 το πρωί έως τη 1 μεσημέρι. «Ο κήπος των μεταμορφώσεων» με τη συγγραφέα Ζωή Βαλάση με αφήγηση, προβολή διαφανειών και κατασκευές.

Σ’ αυτό το βιβλίο, φυτολόγιο θρύλων, περιέχονται αρχαίοι μύθοι για τις μεταμορφώσεις θεών, ανθρώπων, νυμφών, ηρώων, σε άνθη, δέντρα, φυτά. Οι μύθοι έχουν σταχυολογηθεί από τα Ομηρικά και τα Ησιόδεια έπη, από τη λυρική και τη δραματική ποίηση, από την ευφάνταστη ιστορία του Ηροδότου, από τα κείμενα των ποιητών της αλεξανδρινής και της ελληνορωμαικής αρχαιότητας.

Η Ζωή Βαλάση είναι, προπαντός, μια εξαιρετικά τρυφερή, ευφάνταστη, γελαστή γυναίκα, με την ψυχή γεμάτη από τις αξίες και τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, η οποία λατρεύοντας όχι μόνον τα δικά της παιδιά, αλλά και τα παιδιά όλου του κόσμου, παράλληλα με την άσκηση της δικηγορίας, επί τρεις περίπου δεκαετίες ασχολείται με πάθος με την ψυχ-αγωγία των παιδιών. Πολύμορφα μάλιστα. Όχι μόνο με τη συγγραφή (παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα, μεταγραφές λαϊκών παραμυθιών και μύθων, θεωρητικές και λαογραφικές μελέτες) και την επιμέλεια βιβλίων, αλλά και με κουκλοθέατρο. Καθιέρωσε τακτική στήλη κριτικής του παιδικού βιβλίου στην εφημερίδα Ριζοσπάστης (1975-1987), και δίδαξε επί είκοσι χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το μάθημα «Εισαγωγή στη μελέτη της Λογοτεχνίας και των Βιβλίων για Παιδιά». Ως μέλος επιτροπών ελληνικών και διεθνών κέντρων μελέτης για την παιδική λογοτεχνία. Ως εμψυχώτρια ειδικών εκδηλώσεων για το παιδί και το βιβλίο. Ως καθηγήτρια της Παιδικής Λογοτεχνίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως μελετήτρια των λαϊκών παραμυθιών και παιχνιδιών. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας για το ελληνικό παιδικό βιβλίο και το λαϊκό πολιτισμό σε διεθνή συνέδρια. Με το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και βιβλιοθήκες. Η υψηλή συναίσθηση της ευθύνης της ως συγγραφέως, η γνώση και επίγνωσή της για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει το βιβλίο και η λογοτεχνία στην ψυχοδιανοητική ανάπτυξη και πρόοδο του παιδιού, οδήγησαν τη Ζωή Βαλάση στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - Παρίσι 4, από όπου πήρε διδακτορικό για τη Λογοτεχνία.

Σημειώνουμε, τελειώνοντας τις «συστάσεις» για το έργο και την προσφορά της Ζωής Βαλάση, και τα εξής: Έχει πάρει, στο παρελθόν, πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών αλλά και το Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 
για το σύνολο του έργου της.

 

Διαβάστε επίσης