«Η ανάγκη για εργασία»

του ανδρεα ριζουλη βουλευτή αχαϊας

Πριν από τις Ευρωεκλογές εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στο Δήμο της Πάτρας κατασκήνωσαν μπροστά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.
Εδώ και λίγες μέρες αποχώρησαν, απογοητευμένοι προφανώς, καθώς αυτό που επεδίωκαν, την παράταση των συμβάσεών τους που είχαν λήξει εδώ και μερικούς μήνες, δεν κατέστη εφικτό.

Δεν έχει τόση σημασία αν δεν μπορούσε αυτό να συμβεί, καθώς δεν προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους, ούτε αν υπήρχε άλλη δυνατότητα νομική ώστε να προσληφθούν με νέα σύμβαση για κάποιο διάστημα.
Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά  την αγωνία τους για εργασία, χωρίς οι ίδιοι να προσπαθήσουν να βρουν κάποια λύση. 
Ούτε αυτό έχει τόση σημασία.
Σημασία έχει πως αυτοί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα είναι άνεργοι και πολλοί για μεγάλο διάστημα.
Από 1,350,000 άνεργοι υπήρχαν στη χώρα το 2014 και σήμερα είναι 850,000. Περίπου δηλαδή 400,000 βρήκαν εργασία, 850.000 όμως παραμένουν άνεργοι. 
Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά άλλαξαν για τους ανέργους. Τα 5μηνα έγιναν 8μηνα με πλήρης ασφαλιστικές και μισθολογικές σχέσεις. 
Οι ΜΚΟ που πλούτιζαν από τις από ανάλογες συμβάσεις εκτοπίστηκαν. Εφαρμόστηκαν προγράμματα στήριξης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
Όμως 850.000 άνθρωποι είναι άνεργοι. Το κοινωνικό κράτος που ανασυγκροτήσαμε είναι δίπλα τους, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει την αβεβαιότητα και την ανάγκη για εργασία με αξιοπρέπεια.
Άλλωστε κάποιοι από εμάς, πολλοί ίσως, έχουμε βιώσει την ανεργία και μπορούμε να καταλάβουμε.
Όσο υπάρχουν άνεργοι κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος με αυτά που έχουν γίνει. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ώστε το χαμόγελο να μπει σε όλα τα σπίτια.
Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και σαν εργαζόμενοι δεν θα ησυχάσουμε πίσω από νούμερα. Θα ησυχάσουμε μόνο δίπλα σε ανθρώπους που ατενίζουν το μέλλον με αξιοπρέπεια.
Όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα πράξουμε και στη συνέχεια. Δίπλα στους ανθρώπους της εργασίας, μαζί με τους άνεργους και τις αγωνίες τους.
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η αποτροπή της επιστροφής σε χρόνια που έχουμε ζήσει. Σε λογικές που βάζουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.
Αυτό είναι υποχρέωση όλων μας. 
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ