Η μεσαία τάξη εναποθέτει τις ελπίδες της στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Του Αντώνη Κουνάβη

Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη διώχθηκε με μια ανελέητη και εξοντωτική φορολογία. Θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν ισοπεδώθηκε, με τις ανάλογες κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε Έκθεση του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εκτός από τους σχετικούς αριθμούς και τα στοιχεία που εμπεριείχε και αποδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε, ανέλυε και τη σημαντική κοινωνική διάσταση που συνεπάγεται για μια χώρα η ύπαρξη μιας ισχυρής μεσαίας τάξης, την οποία είτε αγνοούμε είτε έχουμε ξεχάσει, επισημαίνοντας τα εξής: «Η μεσαία τάξη συντηρεί την κατανάλωση, οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και τον στεγαστικό τομέα και παίζει έναν ρόλο - κλειδί στη στήριξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσω των εισφορών της στη φορολογία».

Επιπλέον, τόνιζε ότι «οι κοινωνίες με ισχυρή μεσαία τάξη έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα».

Είναι δεδομένο ότι με τις διαπιστώσεις αυτές δεν συμφωνεί η κυβέρνηση. 

Από το 2008 έως σήμερα τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης είδαν να μειώνεται το εισόδημα τους κατά 6% ετησίως, ωστόσο είναι  κοινός τόπος ότι την τελευταία τετραετία η θέση τους επιδεινώθηκε σημαντικά ως το αποτέλεσμα μιας συνειδητής φορομπηχτικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, με την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσε την εκδίκηση της μεσαίας τάξης έναντι του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, όμως, συνιστά και την εδραιωμένη πίστη της ότι η φιλελεύθερη παράταξη θα στηρίξει τόσο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και την εν γένει επιχειρηματικότητα αυτή καθεαυτή, τους σταθερούς πυλώνες πάνω στους οποίους διαχρονικά βασίζεται.

Η μείωση της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που θα επιφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνει στην πολύπαθη και σκληρά δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη το δικαίωμα να ελπίζει βάσιμα στην ανακούφιση της και να προσδοκά ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες και γι’ αυτήν. Κι αυτές, θα αποτελέσουν σύντομα μια ευχάριστη πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης