Το Μεξικό χαράσσει κόκκινες γραμμές στο μεταναστευτικό

Τις κόκκινες γραμμές του στο μεταναστευτικό χαράσσει το Μεξικό στον απόηχο των απειλών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ περί επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν τη ροή των παράτυπων μεταναστών. Αν και θα συνεχίσει τις προσπάθειες να κρατά τους μετανάστες μακριά από τα αμερικανικά σύνορα, το Μεξικό δεν προτίθεται να καταστεί η «ασφαλής τρίτη χώρα» ανοίγοντας τις πύλες του σε όλους τους αιτούντες άσυλο από την κεντρική Αμερική.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα κύματα των μεταναστών κυρίως από την κεντρική Αμερική, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την περασμένη εβδομάδα με επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό από τις 10 Ιουνίου. Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ τρόμαξε τις αγορές, οι οποίες τώρα ανησυχούν για τη δημιουργία ενός νέου μετώπου στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραρντ δήλωσε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να σταματήσει τους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική να φτάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ. Απαντώντας στις κατηγορίες του Τραμπ ότι το Μεξικό δεν κάνει «τίποτα» για να βοηθήσει, ο Έμπραρντ τόνισε ότι χωρίς τη βοήθεια του Μεξικού, 250.000 περισσότεροι μετανάστες θα φθάσουν στις ΗΠΑ το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μεξικανός υπουργός υπογράμμισε ότι το να δεχτεί η χώρα τους όλους τους αιτούντες άσυλο δεν είναι λύση. «Μία συμφωνία για μία ασφαλή τρίτη χώρα δεν θα είναι αποδεκτή από το Μεξικό. Δεν μου το έχουν προτείνει ακόμη. Δεν θα είναι όμως αποδεκτό και το ξέρουν», δήλωσε ο Έμπραρντ σε δημοσιογράφους, στην Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr