«Η ανάπτυξη που δημιουργεί ανισότητες είναι η μήτρα των καινούργιων οικονομικών κρίσεων» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «τελικά ο κόσμος θα εγγυηθεί τη συνέχιση αυτής της πορείας δίκαιης ανάπτυξης, διότι μία ανάπτυξη που ποτέ δεν θα έρθει με τα δεδομένα των νεοφιλελεύθερων, η οποία αφήνει μεγάλο κομμάτι του κόσμου στο περιθώριο, είτε μη αφήνοντας τον να ρυθμίσει τα χρέη, είτε μη αφήνοντάς τον να αυξάνει το μισθό του και φέροντάς τον στην ιδιωτική υγεία, δεν είναι δίκαιη και δεν είναι και βιώσιμη».
Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «η κοινωνία έχει προβλήματα και αυτό πρέπει να γίνεται καθαρό (..) και στις δημόσιες παρουσίες μας» και πρόσθεσε «καμιά φορά κάνουμε κι εμείς το λάθος, να νομίζουμε ότι ένα θετικό μέτρο αλλάζει άρδην την καθημερινότητα του πολίτη».
Ανέφερε ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ, μία «γενναία αύξηση» με την οποία όμως «πάλι δεν βγαίνει ο μήνας» και τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε καθαρό, ότι ακόμα και τα θετικά μέτρα δεν είναι ικανά, άρδην και από τη μια μέρα στην άλλη, να αλλάξουν πραγματικά την οικονομική κατάσταση ενός νοικοκυριού, που είναι στα χαμηλά εισοδήματα».
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι ο «σκληρός πυρήνας της ηγεσίας της ΝΔ καθοδηγείται από ανθρώπους που κουβαλούν το ΔΝΤ, όπως η κα Ξαφά, η οποία είπε "κακώς δεν κόπηκαν οι συντάξεις". Φανταστείτε δηλαδή τι μας περιμένει».
Εξάλλου, όπως σημείωσε, «αυτό που είπε ο κ. Στουρνάρας ότι δεν θα αντέχει το δημόσιο σύστημα να χρηματοδοτεί ή ότι πρέπει να πάμε σε ασφαλιστικό Πινοσέτ, σημαίνει ότι την άλλη μέρα κόπηκαν οι επικουρικές. Αυτό ενδεχομένως να μην το επικοινωνήσαμε σωστά».
Όσον αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης, είπε ότι η «κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για να προχωρά και να εκτελεί τις αρμοδιότητές της» κατ' εφαρμογή του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στη βάση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Όπως είπε, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας λένε ότι ακόμα και υπηρεσιακές κυβερνήσεις έχουν πλήρη καθήκοντα και σημείωσε ότι η διαδικασία έγινε κατ΄εφαρμογή του νόμου Καστανίδη, του 3841/10, ο οποίος προβλέπει ότι ακόμα και αν έχει διαλυθεί η Βουλή και είναι αδύνατον να συγκληθεί η διάσκεψη των Προέδρων, μπορεί να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
«Η ΝΔ θέλησε να τραυματίσει την Δικαιοσύνη προφανώς. Διαμόρφωσε μία εικόνα ότι κυβέρνηση βάζει τους δικούς της, ενώ υπήρξε μία διαδικασία η οποία ήταν διαφανής, η οποία ήταν δημόσια» είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι οι δικαστές «πέρασαν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων και υπήρξε ψηφοφορία. «Αυτό δεν μπορούμε να το παρακάμπτουμε. Τι θα έκανε η ΝΔ δηλαδή, αν ο μη γένοιτο κέρδιζε τις εκλογές; Θα επέλεγε άλλους;» διερωτήθηκε.
Σε ό, τι αφορά τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε σε δύο «ιστορικά προηγούμενα», δηλαδή τις διαφορές μεταξύ των εκλογών μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2012 και των ευρωεκλογών του 2014 με τις εθνικές.
Όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες μεταβολές στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, σημειώνοντας ότι στις εκλογές του 2014 και του 2015 επιβεβαιώθηκε ο πολιτικός κανόνας «που λέει ότι οι ευρωεκλογές είναι εντελώς διαφορετική κάλπη από τις εθνικές εκλογές».
Τόνισε δε, ότι «είναι άλλα τα διακυβεύματα» και το εκλογικό σώμα ξέρει ότι την επόμενη μέρα διαλέγει κυβέρνηση και χρειάζεται μία καθαρή λύση.