Τάσος Πετρόπουλος: Σωσίβιο για οφειλέτες οι 120 δόσεις - Η ΝΔ θέλει να το αφαιρέσει

δηλωσεις του υφυπουργου εργασιας

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι εξασφαλισμένη όπως προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ για 60 χρόνια» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ με αφορμή τις αιτιάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τα κρατικά ταμεία είναι πλέον στενά.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης έχει γίνει αναλογιστική μελέτη που συνετάγη και με τη συμβολή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Δεν την κάναμε μόνοι μας. Την έχουν παρακολουθήσει οι δανειστές και την επιθεώρησε η Κομισιόν ως έγκυρη» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στο 12ο Συνέδριο Ασφαλιστικών Εταιρειών σημείωσε ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε με σαφήνεια την ικανότητα χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος κοινωνική ασφάλισης και υποστήριξε πως πρέπει να περάσει στην ιδιωτική σφαίρα. Όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, ο κ. Βρούτσης ανέλυσε τι σημαίνει αυτό και ο κ. Μηταράκης μίλησε στη συνέχεια για μείωση στο 15% από το 20% της ασφαλιστικής εισφοράς για τις κύριες συντάξεις. «Έχει αναλυθεί ότι μιλάμε για αφαίρεση 2,5 εκ ευρώ ετησίως από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που σημαίνει μείωση των συντάξεων από την πρώτη χρονιά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία που στηρίζει η ΝΔ οδηγεί στην κατάργηση και της επικουρικής, την οποία υποβαθμίζει από τον πρώτο πυλώνα, εντάσσοντάς την στον δεύτερο, ενώ τη διαχειρίζονται όχι μόνο ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και ιδιωτικά funds. «Εμεινα κι εγώ άναυδος από όσα ειπώθηκαν», είπε.

Σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ότι «υπονομεύει την εθνική οικονομία» και ότι «ο συνεπής οφειλέτης νιώθει κορόιδο», ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε παραπέμποντας σε σχετική μελέτη της ΓΣΒΕΕ ότι το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκε μέχρι το Δεκέμβρη 2014 από τις πολιτικές που προηγήθηκαν.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που επλήγη από την υπέρογκη ασφαλιστική εισφορά του παλαιού συστήματος με αποτέλεσμα τα λουκέτα ιδίως από 2009. Η σύνδεση με τα καθαρά έσοδα του έσωσε και η ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει ανάσα, είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα μέτρα ανακουφίζουν και τους επαναφέρουν στην οικονομική πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στο σύστημα απαλλαγής από τις υπέρογκες οφειλές το οποίο επικρίθηκε ως «δώρο άδωρο», είπε ότι οφειλέτες που δεν θα λάμβαναν ποτέ σύνταξη τώρα θα λάβουν με τον τρόπο που ρυθμίζεται από το σύστημα ανάλογα με αυτά που θα δώσουν. «Κανείς δεν ζημιώνεται» είπε συμπληρώνοντας ότι «η απαλλαγή από οφειλές είναι ένα σωσίβιο για όσους πνίγονται μεσοπέλαγα από τα χρέη το οποίο η ΝΔ τους το αφαιρεί για να πνιγούν».

Εκτίμησε δε ότι ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ θα πάρουν θέση απέναντι στα λεγόμενα της ΝΔ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, «πήρε αέρα, αλλά θα της τον κόψει ο λαός».

Διαβάστε επίσης