Οι εκλογές της 26ης Μαΐου σηματοδοτούν την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Οι χθεσινές ευρωεκλογές στην Ιταλία σηματοδοτούν και την επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως «κοινοβουλευτικού». Χάρις στην αποκατάσταση των πολιτικών του δικαιωμάτων από το δικαστήριο του Μιλάνου τον Μάιο του 2018, ο «Καβαλιέρε» απέκτησε εκ νέου τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κι επέστρεψε ως υποψήφιος για κάποιο κοινοβουλευτικό αξίωμα εντός κι εκτός Ιταλίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να διεκδικήσει μία επανεκλογή του στο Στρασβούργο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του Forza Italia, παρά τις διάφορες επιπλοκές στην υγεία του και τα άλλα ενδοοικογενειακά και ενδοκομματικά προβλήματα.

Για τον συντηρητικό πολιτικό, ο οποίος έχει χάσει και την ιδιότητα του γερουσιαστή στην Ιταλία εξαιτίας της καταδίκης του για φοροδιαφυγή στο πλαίσιο της δίκης για τον ραδιοτηλεοπτικό του όμιλο Mediaset, είναι η τρίτη φορά που επιστρέφει στο Στρασβούργο.

Η πρώτη ήταν το 1994, αλλά έληξε σύντομα, διότι ήταν ήδη πρωθυπουργός και παραιτήθηκε σχεδόν αμέσως. Η δεύτερη φορά που θήτευσε ως ευρωβουλευτής ήταν την περίοδο 1999-2001 και οφείλεται στις πολιτικές συγκυρίες και επιλογές εκείνης της περιόδου, που σχετίζονται και με την αυξημένη κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές.

Διαβάστε επίσης