Αν επιλέξει ο Τσίπρας πρόωρες εκλογές πότε θα πραγματοποιηθούν - Tα δυο σενάρια

Αν επιλέξει ο Τσίπρας πρόωρες εκλογές πότε θα πραγματοποιηθούν

Λίγα 24ωρα έχουν μείνει για τη διπλή μάχη των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου όπου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.

Τα κόμματα βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό και τα επιτελεία μετράνε τις δυνάμεις τους ενόψει και των εθνικών εκλογών που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Ωστόσο υπάρχουν δύο σενάρια που ενδέχεται να αλλάξουν τα πλάνα του πρωθυπουργού και να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Σενάρια που πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες αλλά εξετάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ιδιαιτερότητες της ευρωκάλπης

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ακολουθούν την πεπατημένη της ελληνικής ατζέντας όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέζει το πρώτο κόμμα για πρόωρες εκλογές και τα μικρότερα κόμματα παραδοσιακά ενισχύονται.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από 4 χρόνια. Επομένως, εκ των πραγμάτων η σημασία της αναβαθμίζεται.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος. Είναι έντονη η αίσθηση του «τέλους εποχής».
Την πιο μεγάλη σημασία έχει όμως η ευθεία σύνδεση από την κυβέρνηση των ευρωεκλογών με τις εθνικές εκλογές.

Τα δύο κριτήρια και η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου

Στο Μαξίμου ποντάρουν στις διπλές εκλογές με τις δεύτερες να είναι με απλή αναλογική.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρήσει από το 36% των εκλογών του 2015 σε ένα ποσοστό 21% – 23% θα έχει χάσει σχεδόν 15 μονάδες, δηλαδή 700-800 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα επίσης χαμηλό ποσοστό της ΝΔ.

Δύο, πάντως, φαίνεται να είναι οι αριθμοί που θα κρίνουν το χρόνο των εθνικών εκλογών.

Αρχικά το 30% που δεν πρέπει να πιάσει η ΝΔ και το δεύτερο ότι σε περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά να είναι κάτω από 3-4 μονάδες. Εάν αυτά τα δύο σενάρια επαληθευθούν τότε η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι η Κυριακή 30 Ιουνίου.

Ωστόσο η τελική απόφαση για εθνικές κάλπες θα ληφθεί αφού πρώτα υπάρξουν και τα τελικά αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης