Η Έλενα Ακρίτα παρουσιάζει το νέο της μυθιστόρημα «Τα τάπερ της Αλίκης»

Οι εκδόσεις Διόπτρα και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Τα τάπερ της Αλίκης» της Έλενας Ακρίτα.
Μαζί της οι φίλες της Χαρούλα Αλεξίου, Ρένα Θεολογίδου και Λίνα Νικολακοπούλου. Αποσπάσματα διαβάζει η Νένα Μεντή.

Το βιβλίο Τα τάπερ της Αλίκης, το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα θα αγγίξει όλες τις γενιές, που θα βρουν τη δική τους ηρωίδα για να ταυτιστούν. Η καταιγιστική και χειμαρρώδης γραφή θα ενθουσιάσει για ακόμα μία φορά το αναγνωστικό κοινό.Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό μυθιστόρημα το οποίο αποτελεί μια αθηναϊκή τοιχογραφία της εικοσαετίας 1980-2000. Τρεις γενιές γυναικών ζουν, ονειρεύονται και διεκδικούν. Είναι ένα μεγάλο γκράφιτι στους τοίχους των πολυκατοικιών της Κυψέλης και των θεατρικών σκηνών, των ρετιρέ με τις στρωμένες τσόχες και κουμ καν. Είναι όσα ζήσαμε και αγαπήσαμε σε μια Αθήνα που δεν μένει πια εδώ…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Κοραλία, είκοσι χρόνια καθαρίστρια στη ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ. Η κόρη της Ελένη, πωλήτρια στο ΜΙΝΙΟΝ, που κάνει κι επιδείξεις τάπερ σε σπίτια κυριών. Και το «εξώγαμο» κοριτσάκι της, η Αλικούλα, που πήρε το όνομα της νονάς της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η μικρή μέσα στα πολύχρωμα τάπερ της μαμάς κρύβει παιχνίδια, πασχαλίτσες για τα μαλλιά, στρασάκια, Μπάρμπι, επιθυμίες, ελπίδες κι όνειρα. Όταν η Αλίκη μεγαλώνει, κλείνει ερμητικά μέσα στα τάπερ όλα όσα αισθάνεται. Αγάπη, οργή, πόνο, έρωτα, γέλιο και κλάμα. Μέχρι που η ζωή της θα απαιτήσει να ανοίξει τα αεροστεγή καπάκια και ν’ αφήσει τα συναισθήματά της ελεύθερα…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Έλενα Ακρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Λουκή Ακρίτα (από την πόλη Μόρφου της Κύπρου) και της Σύλβας Ακρίτα (από τη Θεσσαλονίκη, με μικρασιατική καταγωγή). 
Ως δημοσιογράφος συνεργάστηκε με το περιοδικό Ταχυδρόμος και τις εφημερίδες Το Βήμα, Έθνος, Έθνος της Κυριακής, Ειδήσεις και Τα Νέα όπου, μέχρι τώρα, αρθρογραφεί κάθε Σάββατο. 
Συνεργάστηκε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΕΡΑ1, Αθήνα 9,84, Flash και ΑΝΤ1. Επίσης, έχει παρουσιάσει τηλεοπτικές δημοσιογραφικές και ψυχαγωγικές εκπομπές (Κυριακάτικα, Ο πιο Αδύναμος Κρίκος, Φώτα Πορείας κ.λπ.) και έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση. 
Έχει μεταφράσει και διασκευάσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά πολλά θεατρικά έργα, πρόζες και μιούζικαλ. Το θεατρικό της έργο, Η Δίαιτα του Αστροναύτη, ανέβηκε την περίοδο 2000-2001 σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Βιβλία της: Από την Έλενα με Xαμόγελο, Ραντεβού με την Έλενα, Η Έλενα στη Xώρα των Θαυμάτων, Η Διαθήκη, Τα Φλου, εκδ. Κάκτος. Γεννήθηκα Ξανθιά, Και οι Ξανθιές έχουν Ψυχή, Χτυποκάρδια στο Κρανίο, εκδ. Καστανιώτη. Το Μήλο Βγήκε απ’ τον Παράδεισο, Φόνος 5 Αστέρων, Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας, Τα Χειροποίητα, εκδ. Διόπτρα. Ζει στο σπίτι όπου γεννήθηκε.

Είπαν για το βιβλίο:
Τα τάπερ της Αλίκης είναι η αλήθεια μας επιτέλους, κλεισμένη για χρόνια σε ιδιωτικά μυστικά τάπερ αναλλοίωτα, που επειγόντως οφείλουμε να βγάλουμε, να αεριστούν τα πάντα απ' την αρχή κι ας χαλάσουν κάποια από τα παλιά μας όνειρα, τα πεπερασμένα ιδανικά της νιότης μας, κάποια στερεότυπα που μας πλήγωσαν […], γιατί μόνο έτσι οι αξίες μας έχουν μια ελάχιστη ελπίδα να έρθουν ξανά στο φως και στις ζωές μας. 
Τέλος Φίλλης, συγγραφέας και υπεύθυνος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Η Έλενα Ακρίτα έχει γράψει ένα τρυφερό και συνάμα σκληρό κωμειδύλλιο με φόντο την Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών. Μια πόλη που αλλάζει και μαζί της αλλάζουν και οι άνθρωποι. Τα τάπερ της Αλίκης είναι μια παρέλαση όλων όσα κουβαλάει κάποιος άνω των 40 από την Αθήνα και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ως εικόνες αλλά και ως νοοτροπίες. Και όλα αυτά γίνονται αβίαστα: μέσα από τις περιγραφές, τη γλώσσα και τους χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει η Έλενα Ακρίτα.
Γιάννης Καφάτος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός

Σαν να θέλει να αντιπαλέψει την εκδίκηση του χρόνου […], η Έλενα Ακρίτα γράφει αυτό το μυθιστόρημα. Μια εικοσαετία, 1980-2000, περνάει και καταγράφεται μνημειώνοντας πρόσωπα και γεγονότα. Πρόσωπα φανταστικά, που θα μπορούσαν όμως να είναι πρόσωπα της διπλανής πόρτας, πρόσωπα που όλοι γνωρίζουμε, πρόσωπα που θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Τι και τι δεν περνάει από την ελκυστική, μοναδική γραφή της Ακρίτα! Έρωτες και γάμοι, χωρισμοί κι επανασυνδέσεις, φιλίες κι έχθρες, bullying (που τότε βέβαια δεν το λέγαμε έτσι), ένας ομοφυλόφιλος έρωτας, ταινίες και τραγούδια, ηθοποιοί και θεατρικά έργα, γεγονότα που σημάδεψαν την Αθήνα και την εικοσαετία.
anagnostria.blogspot.com