Ινδονησία: Ο Βιντόντο κέρδισε τις πιο περίπλοκες προεδρικές εκλογές στον κόσμο

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα στη χώρα, με ποσοστό 55,5%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Με βάση την επίσημη καταμέτρηση, ο αντίπαλός του, ο απόστρατος στρατηγός Πραμπόβο Σουμπιάντο συγκέντρωσε ποσοστό 44,5% στις εκλογές της 17ης Απριλίου.

Ο Βιντόντο ψηφίστηκε από περισσότερους από 85 εκατομμύρια συμπατριώτες του, σε σύνολο 154 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που συμμετείχαν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία. Ο Σουμπιάντο ωστόσο υποστηρίζει ότι διαπράχθηκε νοθεία σε εκτεταμένη κλίμακα και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια ή να καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η υπηρεσία επίβλεψης της εκλογικής διαδικασίας νωρίτερα απέρριψε τον ισχυρισμό περί συστηματικής νοθείας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. Οι ανεξάρτητοι παρατηρητές και αναλυτές έχουν επίσης δηλώσει ότι οι εκλογές αυτές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου του Πραμπόβο αρνήθηκε να υπογράψει τα επικυρωμένα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μία ημέρα πριν από το προβλεπόμενο. "Δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι σε αυτήν την αδικία, την απάτη, τα ψέματα, αυτές τις ενέργειες σε βάρος της δημοκρατίας", είπε ο Αζίς Σουμπέκτι, ο μάρτυρας του προεκλογικού επιτελείου του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου.

Οι αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας και έχουν συλλάβει δεκάδες ακραίους ισλαμιστές που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν επιθέσεις για να προκαλέσουν χάος στη χώρα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει με συρματοπλέγματα και θωρακισμένα φορτηγά την έδρα της εκλογικής επιτροπής (KPU). Απέτρεψαν επίσης ανθρώπους από άλλες περιοχές της Ινδονησίας να ταξιδέψουν ομαδικά στην πρωτεύουσα Τζακάρτα για να διαμαρτυρηθούν.

Η εθνική αστυνομία, η οποία αναφέρεται απευθείας στον Βιντόντο, έχει συλλάβει ή ανακρίνει τουλάχιστον τρεις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της προδοσίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, γύρω από την έδρα της KPU επικρατούσε ηρεμία.

protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ