Δύο σημαντικά γλυπτά από την Ακρόπολη στο επίκεντρο έκθεσης

Με τίτλο «Ακρόπολη Redux: Καρυάτιδα/Ζωφόρος», η έκθεση του φωτογράφου Ian Walker ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 18 Μαΐου, ημερομηνία εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό [Σουηδίας 61, Κολωνάκι].

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 14 Ιουλίου, ενώ δεξίωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στη διάρκεια του Αθηναϊκού Φεστιβάλ Φωτογραφίας. 

Δύο σημαντικά γλυπτά από την Ακρόπολη των Αθηνών έχουν αναπαραχθεί σε διάφορα μέρη και πολλές φορές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Βρετανός φωτογράφος Ian Walker αποτύπωσε στο φωτογραφικό φιλμ τη διαρκή παρουσία της Καρυάτιδας του Ερεχθείου και της ζωφόρου του Παρθενώνα σε ποικίλες μορφές -από κατοικίες στο Λονδίνο έως μία έπαυλη στο Κλήβελαντ των ΗΠΑ.

Η έκθεση παρουσιάζει δύο ενότητες φωτογραφιών που μοιράζονται ένα κοινό θέμα: τον τρόπο με τον οποίο τα γλυπτά που κοσμούσαν τους ναούς στην Ακρόπολη των Αθηνών τον 5ο αι. π. Χ. διαδόθηκαν στον σύγχρονο κόσμο και αποτέλεσαν πρότυπα για τη δυτική τέχνη. 

Η πρώτη ενότητα φωτογραφιών, με τίτλο «Η Καρυάτιδα», επικεντρώνεται στην όρθια γυναικεία μορφή που αφαιρέθηκε από τον ναό του Ερεχθείου από τον Λόρδο Έλγιν και τώρα φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία πολλών νεο-κλασικών Καρυάτιδων στο Λονδίνο.

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Ζωφόρος», δίνει έμφαση στα πολλά εκμαγεία που έχουν εμπνευστεί από το 524 ποδών ανάγλυφο που κάποτε περιέβαλε τον Παρθενώνα. Οι φωτογραφίες των εκμαγείων, κάποια από τα οποία είναι μεγάλων διαστάσεων και έχουν δημόσιο χαρακτήρα, ενώ άλλα είναι μικρότερα και προορίζονται για ιδιωτική χρήση, προέρχονται από τη Μ. Βρετανία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από εικονογραφημένα βιβλία και μικρά έργα τέχνης που έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από τα μνημεία της Ακρόπολης.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 18 Μαΐου, ημερομηνία εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, και θα λειτουργήσει έως τις 14 Ιουλίου, ενώ δεξίωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στη διάρκεια του Αθηναϊκού Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή: 16.00-20.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00-17.00