Πάτρα: 40 ημέρες χωρίς τον Κωνσταντίνο Τρίγκα

Σαράντα μέρες συμπληρώνονται από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο ιατρός – Νεφρολόγος Κωνσταντίνος Τρίγκας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον ιατρικό κόσμο της Πάτρας.

Ο Κωνσταντίνος Τρίγκας γεννήθηκε στο Αχαϊκό στις 10.5.1938. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο της Κάτω Αχαΐας και στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων της Πάτρας. Επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική στη Γερμανία, όπου μπορούσε να εργάζεται και να σπουδάζει συγχρόνως. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου με άριστα. Ειδικεύτηκε στη Παθολογία στο Αμβούργο και στην Πάτρα. Το 1972-75 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Κολωνίας και ταυτόχρονα απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας – Νεφρολογίας.

Υπήρξε πρωτοπόρος ιατρός στην ειδικότητα της Νεφρολογίας στην Πάτρα, ανοίγοντας το 1976 στην ιδιωτική κλινική «Ευαγγελισμός» τo πρώτo Κέντρο Αιμοκάθαρσης εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας στην ανακούφιση εκατοντάδων νεφροπαθών από όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα. Το 2002 μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις ως Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Κυανούς Σταυρός Πατρών Α.Ε.», στην οποία τέλεσε Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και επιστημονικά υπεύθυνος ιατρός, προσφέροντας με τον καλύτερο τρόπο και αγάπη τις υπηρεσίες του τόσο στη νεφρολογική κοινότητα όσο και στους νεφροπαθείς σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, πιστός στις αρχές και στις αξίες της επιστήμης του.

Υπήρξε μέχρι το θάνατό του ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, από τα παλαιότερα μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, του EDTA (Σύλλογος Νεφρολόγων Ευρώπης), της Γερμανικής Εταιρείας Νεφρολόγων και  της Εταιρείας Παθολόγων Γερμανίας.

Με την αγαπημένη σύζυγό του Καίτη, συνοδοιπόρο της ζωής του για 48 χρόνια, απέκτησε τρία εξαίρετα παιδιά, την Κωνστάντζα, τη Νατάσα και τον Παναγιώτη που με τους συντρόφους τους Περικλή, Γρηγόρη και Στέλλα δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες χαρίζοντάς του οκτώ χαριτωμένα εγγόνια.

Ο Κωνσταντίνος Τρίγκας ήταν ένας ευγενής άνθρωπος, χαρισματικός, δοτικός, γενναιόδωρος που μοίρασε πολλή αγάπη γύρω του δημιουργώντας εκλεκτούς φίλους. Απλόχερα χάρισε την επιστήμη του, τη σοφία του, το ήθος του, τον καλό του λόγο στην οικογένειά του, στους ασθενείς του, στο προσωπικό του, στην κοινωνία. Γι΄αυτό και ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα αποδείχθηκε μικρός, για να χωρέσει τους Πατρινούς που θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν και να τον συνοδεύσουν στο τελευταίο του ταξίδι.

«Οι άνθρωποι που δημιούργησαν για τους άλλους συνανθρώπους φεύγουν, όμως το έργο που αφήνουν πίσω τους μένει, όπως επίσης και ο τρόπος που αυτό επετεύχθη: με αξιοπρέπεια, με θάρρος και σεβασμό στο πατρινό γίγνεσθαι. Και να σκεφτεί κανείς σε ποιες δύσκολες εποχές αυτό έγινε πραγματικότητα», έγραψε στη συλλυπητήρια επιστολή του προς την οικογένεια ο Καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννης Βλαχογιάννης, που τιμούσε με τη φιλία του τον εκλιπόντα.  Αυτή την παρακαταθήκη καλούνται να σηκώσουν τα παιδιά του, Κωνστάντζα και Παναγιώτης, επίσης ιατροί Νεφρολόγοι και να συνεχίσουν τη δική του επιτυχημένη πορεία.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Τρίγκα, οι συγγενείς, το προσωπικό της Μ.Χ.Α.<<Κυανούς Σταυρός Πατρών Α.Ε.>>, οι συνάδελφοι και οι φίλοι θα τιμήσουν τη μνήμη του την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 9:30  το πρωί, στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα.

*Το κείμενο είναι της συζύγου του εκλιπόντος Καίτης Τρίγκα.

Διαβάστε επίσης