Ο τελευταίος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Ηλεία και οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή προκαλεί μεγάλη ανησυχία και έντονη είναι η διαμάχη ακόμη μια φορά ανάμεσα σε σεισμολόγους για το εάν πρόκειται να γίνει μεγαλύτερος σεισμός.
Τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου σεισμικού γεγονότος στην Ηλεία επιμένει να υποστηρίζει μέχρι και σήμερα ο καθηγητής σεισμολογίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άκης Τσελέντης.
«Το είχαμε πει ότι περιμένουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα από τον Φεβρουάριο στην Ηλεία. Λέω ότι είναι αρκετά πιθανό ένα μεγαλύτερο γεγονός στην περιοχή. Ακούμε ήχους, βλέπουμε ζεστό νερό να αναβλύζει, ξέρουμε ότι την τελευταία 20ετία βγάζει εξάρια, και ακούω υπευθύνους να λένε ότι δεν θα γίνει πάνω από 5 Ρίχτερ. Είναι εγκληματικό! Η Ελλάδα είναι σεισμική χώρα και λέω στους πολίτες να είστε σε ''αναμμένα κάρβουνα'', όσοι δεν έχετε πάρει κάποια μέτρα».
Υπογραμμίζει δε, ότι «η περιοχή της Ηλείας έχει σεισμικό δυναμικό μεγάλο. Ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Αναφέρομαι στις υποδομές, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Παθαίνουν ζημιές τα σχολεία με τους σεισμούς, αλλά ευτυχώς οι μαθητές δεν είναι μέσα».
Καθησυχαστικός ο Λέκκας - «Είναι χαρακτηριστικό της περιοχής», λέει στο protothema
Ο νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κυλλήνη προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Ηλείας και των ευρύτερων περιοχών, έπειτα από μια έντονη μετασεισμική ακολουθία τις τελευταίες ημέρες.
Για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο, σε ρυθμούς που επιβάλλει ο Εγκέλαδος, κινείται η δυτική Ελλάδα, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα σε όλη τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αλλά πρωτίστως στην περιοχή της Ηλείας.
Την εκτίμηση, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην Ηλεία, διατύπωσε μιλώντας στο protothema.gr, o καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Ο Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως πρόκειται για τοπικούς σεισμούς με μικρό εστιακό βάθος και για αυτό το λόγο «γίνονται άμεσα αντιληπτοί», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, «όταν ο κόσμος ησυχάζει». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας επεσήμανε πως δεν πρόκειται για μεγάλα μεμονωμένα ρήγματα, αλλά μικρά που εκτονώνονται το ένα μετά το άλλο.
Σχολιάζοντας, δηλώσεις που κάνουν λόγο για μεγάλη ανησυχία στην περιοχή λόγω των συνεχών μετασεισμών, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Όλα αυτά είναι ηθικώς ανεπίτρεπτα».
Ο σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.54 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κυλλήνη, σύμφωνα με την προκαταρτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είχε επίκεντρο 10 χλμ ανατολικά της Κυλλήνης στην περιοχή ανάμεσα στην Ανδραβίδα, τα Λεχαινά και τη Μυρσίνη. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8 χλμ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 2 χλμ.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης μέχρι και χθες, την Τετάρτη στις 7.00 το πρωί σημειώθηκαν συνολικά 37 σεισμικές δονήσεις με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν τα 3,4 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους δήμους και την Περιφέρεια, παρακολουθώντας με σύνεση τα φαινόμενα. Σημείωσε δε, ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί τα κτήρια στην περιοχή αντέχουν τα συγκεκριμένα όρια.
Στην Ηλεία για τους σεισμούς κλιμάκιο του Γεωδυναμικού
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, η οποία εντάθηκε αυτή την εβδομάδα, κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνουν στην περιοχή.
Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο (μέσω κινητής τηλεφωνίας) στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Θησείο, προκειμένου να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.
Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί.